Racuchy dla wielu osób to smak dzieciństwa. Są puszyste, pulchne i smakują idealnie, niezależnie od pory dnia, ponieważ są doskonałe zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Świetnie sprawdzą się też jako deser. Ich przepis opiera się na prostych składnikach, a przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe.

Racuchy z dodatkiem gałki muszkatołowej

Choć zazwyczaj racuchy przygotowuje się według tradycyjnej, babcinej receptury, to warto dodać jeden nowy składnik, który sprawi, że smak placuszków będzie jeszcze bardziej obłędny

Sekret tkwi w dodaniu do nich gałki muszkatołowej, która idealnie podbije smak jabłek, zwłaszcza kwaskowatych. Przyprawa ta kojarzy się raczej z wytrawnymi potrawami, jednak świetnie pasuje też do dań słodkich – wzbogaca ich smak i nadaje aromat. Dodana do deserów uwydatni też ich piękny zapach.

Trik na jeszcze lepszy smak placuszków

Żeby racuchy były jeszcze lepsze w smaku, a ich konsystencja bardziej kremowa i delikatna – dodajcie do ciasta opakowanie budyniu waniliowego. Nada im to także przyjemnego waniliowego, aromatu. Smak stanie się też słodszy i nieco korzenny, jeśli dodacie cynamonu.

Takie placuszki możecie podawać posypane cukrem pudrem. Idealne będą też dodatki typowe do naleśników, np. frużelina, dżem, domowe powidła lub musy owocowe. Racuchy możecie posmarować również masłem orzechowym i dodać odrobinę banana. W wersji deserowej będą wyśmienite ze świeżymi owocami i śmietaną.