Racuchy będą idealne na śniadanie lub kolację. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a w dodatku sycą na długo. Żeby były wyjątkowo smaczne, puchate i aromatyczne, użyjcie jednego specjalnego składnika. Placuszki wyjdą wtedy tak dobre, że będzie się zajadać nimi cała rodzina i już nigdy nie wrócicie do starego przepisu

Racuchy z dodatkiem serka homogenizowanego

Do racuchów zazwyczaj dodaje się kefir, mleko lub maślankę. Nie są to jednak obowiązkowe składniki tej potrawy, śmiało możecie użyć ich zamiennika w postaci serka homogenizowanego. Placuszki przyrządzone w ten sposób staną się ulubionym daniem wszystkich domowników.

W tej nieco zmienionej formie będą przede wszystkim lżejsze niż przyrządzone na bazie maślanki czy kefiru. Dodatkowo zyskają niesamowity waniliowy aromat. Racuszki możecie przygotować również na bazie serka waniliowego, też wyjdą pyszne. 

Jak zrobić racuchy na bazie serka homogenizowanego?

Potrzebne składniki:

  • 525 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 3 duże jaja
  • 225 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10-20 g cukru (niekoniecznie)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie serek homogenizowany z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Gdy uzyskacie już dość gęstą i jednolitą masę, smażcie racuchy porcjami na dobrze rozgrzanym oleju (na jeden placuszek powinno przypadać ok. 1,5 łyżki ciasta).
  3. Gdy racuchy będą już zarumienione z obu stron – zdejmijcie je z patelni i wyłóżcie na bibułę lub ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawajcie je z wybranymi dodatkami, np. masłem orzechowym, cukrem pudrem lub owocami.