Święta to dla mnie nie tylko przepyszne dania, ale także wyjątkowy czas, w którym przychodzą na myśl wszystkie najlepsze wspomnienia. Jednym z nich jest wspólne gotowanie z babcią Urszulą. Jej popisowy sernik oraz szarlotka to było coś, na co każdy czekał z niecierpliwością. Była jednak jedna z potraw, która zasługiwała na pierwsze miejsce. Karp w galarecie to była jej domena - soczysty, bardzo aromatyczny i doskonale mięciutki. Teraz ja go robię w garnkach z Lidla, w których wychodzi mi najlepiej. Teraz i wy możecie upolować zestaw garnków z 50% obniżką.
Zestaw Garnków Ernesto z Lidla - dlaczego je polubiłam?
Garnki ze stali szlachetnej to niewątpliwie jedna z moich najlepszych inwestycji. Są wykonane w ten sposób, że można ich używać na każdej kuchence - od gazowej, po tę indukcyjną. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo wielowarstwowe dno typu "sandwich" zapewnia energooszczędne gotowanie, co z pewnością jest ważnym czynnikiem dla każdej pani domu. Garnki są żaroodporne i wytrzymują nawet temperaturę 250 stopni Celsjusza, natomiast pokrywki do 160 stopni Celsjusza, co pozwala zapiekać dania. W zestawie garnków zrobimy delikatne mięso, ryby, a także warzywa.
Szczęśliwi klienci tak wspominają go na stronie Lidl.pl:
Produkt mnie zaskoczył, uchwyty nie nagrzewają się, można ich dotykać podczas gotowania. Produktu nie znałam, można polecić, nie jest też taki drogi. Jestem podekscytowany i zaskoczony.
Stosunek jakości do ceny jest w porządku. Garnki są dobrej jakości. Przerzuciłem się na indukcję 2 tygodnie temu i dlatego je kupiłem. Mogę tylko powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony i dlatego polecam je wszystkim! Lidl: Dziękuję, dostawa też była bardzo szybka!
Funkcjonalne, nawet po kilku miesiącach wyglądają dobrze. Łatwo myją się w zmywarce.
Przepis na rozpływającego się w ustach karpia w galarecie
Dotychczas omijaliście szerokim łukiem przygotowywanie karpia w galarecie? Nie ma takiej potrzeby. Dobrze przyrządzona ryba jest niezwykle smaczna i soczysta. Ja robię ją z przepisu mojej babci Urszuli. Ryba ma delikatny aromat i smakuje wszystkim - zarówno tradycjonalistom, jak i osobom, które lubią eksperymenty w kuchni.
Składniki:
- 1,5 kg karpia królewskiego
- 1 l wody lub bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 1 kg włoszczyzny
- 1 łyżeczka soli,
- sok z 1 cytryny
- puszka groszku zielonego
Przygotowanie:
- Karp musi być dokładnie wypatroszony z wnętrzności.
- Następnie pozbywamy się łusek oraz niektórych ości.
- Odcinamy łeb, ogon i boczne płetwy.
- Pozostawiamy je w osobnej misce.
- Do garnka wlewamy bulion warzywny i wkładamy obrane warzywa.
- Gotujemy na wolnym ogniu.
- Osolonego karpia zostawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie wkładamy rybę i gotujemy z warzywami.
- Zamiast dodawać żelatynę, można w osobnym garnku wygotować przez godzinę resztki z ryby, które zawierają sporo kolagenu rybiego.
- Po tym czasie łączymy wywar warzywny z kolagenem.
- Rybę kroimy na kawałki i przekładamy na salaterkę.
- To samo robimy z warzywami.
- Wszystko zalewamy galaretą i przekładamy do lodówki, aby ścięła się.
- Możemy podawać z ćwiartką cytryny lub chrzanem.
Komentarze