Tradycyjne gołąbki to wyśmienita i kochana przez wielu Polaków potrawa. Jednak jej przygotowanie jest szalenie czasochłonne. Żeby skrócić czas jej przygotowania, możecie skorzystać z naszego ekspresowego patentu. Polega on na upieczeniu kapusty z mięsem mielonym. Sami się przekonacie, że zapiekanka gołąbkowa jest jeszcze lepsza niż klasyczna wersja tego dania. Co więcej, sprawdzi się też idealnie dla osób, które nie przepadają za ryżem, zazwyczaj znajdującym się w babcinych gołąbkach.

Zapiekanka gołąbkowa - przepis 

Składniki:

  • 1 spora kapusta
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka pełnotłustego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smaku: cukier, sól, świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw usuńcie z kapusty górne liście.
  2. Następnie zagotujcie wodę w dużym garnku. Zanurzcie w wodzie kapustę i poczekajcie, aż liście zaczną odchodzić.
  3. Liście zagotujcie oddzielnie (przez ok. 2 minuty).
  4. Następnie wyjmijcie je z wody i ostudźcie.
  5. Obierzcie i pokrójcie cebulę, a później usmażcie na maśle.
  6. Dodajcie mięso mielone i delikatnie podsmażcie całość.
  7. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce z dużymi oczkami.
  8. Dodajcie mięso mielone z cebulą, doprawcie solą i pieprzem.
  9. Całość wymieszajcie.
  10. W osobnej misce ubijcie jajka i mleko.
  11. Umieśćcie liście kapusty w naczyniu do pieczenia, wyłóżcie połowę farszu, a jako kolejną warstwę rozprowadźcie mleko z jajkami.
  12. Przygotujcie sos pomidorowy z przecieru zagotowanego z koncentratem pomidorowym z odrobiną soli i cukru.
  13. Ułóżcie drugą warstwę mięsa, przykryjcie je znowu liśćmi kapusty i polejcie sosem pomidorowym.
  14. Wierzch zapiekanki gołąbkowej posmarujcie śmietaną.
  15. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Zapiekanka gołąbkowa deluxe - jak zrobić to danie jeszcze lepiej?

Zapiekankę gołąbkową, czyli naszą pieczoną kapustę z mięsem mielonym, podobnie jak tradycyjne gołąbki, przyprawia się jedynie solą i pieprzem. Jeśli chcecie, żeby smak potrawy był jeszcze lepszy – dodatkowo użyjcie majeranku i natki pietruszki.

Możecie także nieco poeksperymentować i całość doprawić zieloną bądź czerwoną czubrycą, mieszanką ziół, np. prowansalskich lub włoskich. Idealnie sprawdzi się też odrobina ziela angielskiego, mielona gałka muszkatołowa oraz słodka i ostra papryka. Sam farsz możecie urozmaicić też dodatkowymi warzywami, np. tartą marchewką, selerem, cebulą czy świeżym czosnkiem. W każdej z tych wersji nasza zapiekanka gołąbkowa nabierze nowego wyrazu i będzie smakować jeszcze lepiej niż opcja podstawowa.