Produkty gotowane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów! Warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie a nie przedostają się do wody. Gotując tym sposobem wazne jest to iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu - ryby i mięsa (a wiadomo ze tłuszcz nie jest zbyt zdrowy.

Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej go temperatury wrzenia. Żywność, warzywa, itp. która ma być gotowana umieszczona jest w koszyku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.

Jeśli nie mamy parowaru możemy do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne na którym zamieścimy talerz.Na parze mogą być gotowane warzywa, mięso, ziemniaki oraz ryż oraz ryby, Żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią. Polecam ten zdrowy sposób przyrządzania potraw.