Bułka tarta kiedyś była idealnym przykładem produktu w duchu zero waste. Czerstwe pieczywo zamiast lądować w śmietniku, było rozdrabniane i przechowywane w papierowych workach lub szczelnych pojemnikach. Dziś często przeważa droga na skróty, czyli zakup gotowego produktu. Niestety, nie wszystkie piekarnie i nie każdy producent dba o najlepszy, prosty, czysty skład tego produktu. Można się zdziwić, co znajdziemy w "kupnej" propozycji.
Bułka tarta - domowa czy ze sklepu
Prosta, dobra i smaczna bułka tarta powinna mieć w składzie trzy pozycje. Drożdże, mąkę pszenną i sól. Większość dostępnych produktów na polskim rynku cechuje właśnie ten minimalizm. Niestety, są też gorsze możliwe opcje. Dla zapewnienia konsystencji, zabezpieczenia przed wilgocią czy niepotrzebnego wzmacniania smaku, do produktu i na etykietę trafia cały szereg zbędnych dodatków. Czujność powinny wzbudzić przede wszystkim mieszanki mąk np. mąka sojowa, a także skrobia kukurydziana. Kolejna czerwona flaga to cukier - może świadczyć o tym, że do bułko tartej starta została chałka. Znacząco wpłynie na smak panierki w daniach wytrawnych. Wypełniacze konsystencji bułki tartej też lepiej omijać szerokim łukiem - chociaż są dopuszczone do użytku spożywczego, akurat w tym produkcie są całkowicie niepotrzebne. Mowa m.in. o stearoilomleczanie sodu, utwardzonym tłuszczu roślinnym czy izolacie białka sojowego. Ich obecność może wpłynąć na "przyczepność" bułki do panierowanych naleśników.
Jak zrobić bułkę tartą w domu?
Jeśli na co dzień wybieracie pieczywo o prostym składzie, w tym bułki, to najlepiej zrobić samodzielnie bułkę tartą. Wystarczy na 2-3 odstawić je do obeschnięcia, a następnie dokładnie rozdrobnić. Jest kilka sposobów, jak to zrobić.
- Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Rozdrobnić w robocie kuchennym z ostrzem o typie "S"
- Zmielić w młynku do kawy
- Przepuścić kilkukrotnie w maszynce do mielenia (bułka będzie nieco grubsza).