Kojarzone głównie z dodatkami do ciast zaczynają zdobywać kuchnię nowoczesnej Pani domu i poza wypiekami pojawiają się coraz częściej jako dodatek do sałatek czy innych potraw. Warto wspierać ten trend, bo bakalie są niedocenianym źródłem witamin i składników mineralnych – należy wprowadzać je do stałej diety zarówno dorosłych jak i dzieci. To doskonała przekąska, którą wrzućmy do wakacyjnego plecaka zamiast cukierków i czekoladek. Bakalie są doskonałym źródłem energii, pomagają uzupełnić witaminy i mikroelementy, dlatego powinniśmy zadbać, aby znalazły się w codziennej diecie naszego dziecka. Jak przekonać dziecko do zabrania prowiantu z bakaliami? Ich smakiem! Najsłodsze są daktyle, które wbrew pozorom wcale nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Zwierają za to błonnik i dużo potasu, dzięki któremu dostarczamy naszemu organizmowi szybkiego zastrzyku energii.