Przepis na zakwas:

garść mąki żytniej mieszam z letnią wodą na gęstą papkę. Zostawiam w ciepłe miejsce na 5 dni.Każdego dnia dodaję garść mąki i odrobinę wody. Co 12 godzin mieszam, aby powstały pęcherzyki powietrza.

Pamiętajmy, aby nigdy nie przykrywać szczelnie naczynia, w którym rośnie zakwas. Gotowy zakwas ma przyjemny, lekko kwaśny zapach. Jeśli zakwas przetrzymujemy w lodówce, należy go wyjąć na kilka godzin przed planowanym pieczeniem.

Uwaga - do zakwasu nigdy nie dodajemy soli, bo hamuje ona rozwój drożdży i powoduje zakalec. Sól wsypuję do ciasta dopiero pod koniec wyrabiania.

Jeśli mamy wątpliwości, czy chleb dobrze się upiekł, należy popukać w spód bochenka - jeśli nie wydaje głuchego odgłosu, należy go wstawić jeszcze na kwadrans do piekarnika. Czas pieczenia bochenka o wadze 1 kg trwa 40 minut.

Pszenny chleb najlepiej smakuje, gdy jest świeży, a żytni-następnego dnia.