Smażone potrawy są znane i lubiane, jednak pojawia się pytanie: co zrobić z olejem po takim smażeniu? Większość osób bez zastanowienia wylewa go do zlewu lub toalety. Jest to jednak bardzo zły nawyk, który może nieść za sobą niemiłe konsekwencje. Wylewanie tam pozostałości tłuszczu sprawia, że drobinki oleju tężeją, łączą się z resztkami jedzenia lub włosami, a w konsekwencji osiadają na ściankach i zatykają rury. Wtedy konieczna jest pomoc fachowca.

Co robić z olejem po smażeniu?

Po smażeniu zostaje sporo oleju, którego trzeba się pozbyć. W jaki sposób należy to zrobić, żeby nie zapchać rur? Jeśli na patelni pozostała niewielka ilość tłuszczu – poczekajcie, aż ostygnie, a następnie ostrożnie wytrzyjcie pozostałości ręcznikiem papierowym i wyrzućcie go do pojemnika na odpady zmieszane. Zamiast ręcznika papierowego możecie użyć też niepotrzebnego kartonu, który sprawdzi się idealnie w tej sytuacji. Jeśli na patelni znajduje się niewiele tłuszczu, to kawałek kartonu położony bezpośrednio na nią, wchłonie go. 

Jeśli często coś smażycie – możecie uzbierać większą ilość oleju (do butelki lub słoika), a następnie zanieść go do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Jest to miejsce, gdzie nieodpłatnie można oddać zużyty olej.

Ekologiczny sposób na wykorzystanie tłuszczu

Zużyty olej to odpad biodegradowalny, dlatego można go też wykorzystać jako kompost. Nie należy jednak wylewać tłuszczu bezpośrednio na glebę, ponieważ może ją to zanieczyścić.

Najpierw pozwólcie mu wsiąknąć w trociny, karton lub serwetki (materiały muszą być wykonane z naturalnych składników). Następnie można je wyrzucić w kompost. Olej wylewany w ten sposób to jedna z lepszych opcji pozbywania się tłuszczu.