Nie ma nic lepszego niż proste i efektowne ciasta nie tylko od święta. Do takich należy między innymi ciasto ucierane na maśle, biszkopt czy szarlotka. Klasyczny jabłecznik zawsze jest hitem, gdy używamy kwaśnych jabłek z sadu. Ostatnio przygotowałam go z przepisu znajomej w blenderze z Lidla, który bardzo skrócił całe przygotowania. Idealnie zrobił nietuzinkowy kruchy spód do szarlotki, aż rozpływała się w ustach. Teraz możecie dostać ten blender w supercenie przez kilkanaście godzin. Spieszcie się, akcja promocyjna jest dość krótka.
Blender ręczny z akcesoriami - mały-wielki pomocnik w kuchni
Blender ręczny z akcesoriami od SilverCrest z Lidla to sprzęt 3w1. Bardzo przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy coś zmiksować, zrobić puree czy nawet spód do ciasta. Ma moc 600W co sprawia, że jest niezwykle wydajny i pomaga w codziennych czynnościach. Ma kilka akcesoriów i końcówek, które przydają się przy robieniu domowego pesto, zup-kremów oraz bitej śmietany. Nie muszę martwić się o jego mycie, gdyż wszystkie dodatki można włożyć do zmywarki. Sprawdźcie koniecznie poniższą ofertę, bo tylko przez kilka godzin jest dostępny w niezwykłej promocji.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Urządzenie, które można wykorzystać w gospodarstwie domowym na wiele sposobów, czy to do ubijania śmietany lub białek, czy też siekania cebuli lub ziół. Kolor jest subtelny i dobrze komponuje się w jasnej kuchni.
Od razu zauważysz, że ten artykuł jest topowy, a nie podróbka, która po 3 dniach wyzionie ducha! Jednak nie jestem przyzwyczajona do niczego innego z tej firmy! Nigdy nie rozumiałam, jak Silvercrest może nadal zarabiać dzięki tak dobrej jakości i tak niskim cenom!
Stosunek ceny do wydajności jest z pewnością bardzo dobry. Mikser jest dość stabilny, wystarczająco mocny, łatwy do trzymania i kontrolowania. Dodatkowo ma piękny kolor. Jestem z niego bardzo zadowolony.
Jak zrobić pyszną szarlotkę na nietypowym kruchym spodzie?
Ostatnio szukałam nieco większej odmiany, jeżeli chodzi o tradycyjne ciasta. Miałam okazje spróbować niecodziennej szarlotki, którą upiekła moja znajoma. Uwielbia ona eksperymentować w kuchni z różnymi składnikami i wychodzi jej to bardzo dobrze. Sama się zdziwiłam, że spód do ciasta z jabłkami zrobiony na bazie siemienia lnianego smakuje aż tak dobrze. Zamieszczam przepis przyjaciółki z dokładną instrukcją krok po kroku.
Składniki:
- 40 g siemienia lnianego
- 100 g płatków owsianych
- pół kostki masła
- 200 g sera twarogowego waniliowego
- 400 g jabłek typu szara reneta
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta przyprawy do pierniczków
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie obierzcie ze skórki,
- Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do garnka.
- Doprawcie cynamonem, przyprawą do pierniczków i solą.
- Duście pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę, aby nieco masa odparowała.
- Formę na tartę czy keksówkę wysmarujcie tłuszczem.
- Następnie namoczcie siemię lniane przez około 15 minut w ciepłej wodzie.
- Włóżcie do blendera płatki owsiane, siemię, masło oraz cukier.
- Dokładnie zmielcie i podzielcie na dwie kulki.
- Rozwałkujcie i wyłóżcie spód tarty.
- Podpieczcie przez 15 minut w temperaturze 190 stopniu Celsjusza.
- Przełóżcie jabłka na spód, ser waniliowy i przykryjcie drugą połówką spodu.
- Pieczcie w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Komentarze