Nie ma nic lepszego niż proste i efektowne ciasta nie tylko od święta. Do takich należy między innymi ciasto ucierane na maśle, biszkopt czy szarlotka. Klasyczny jabłecznik zawsze jest hitem, gdy używamy kwaśnych jabłek z sadu. Ostatnio przygotowałam go z przepisu znajomej w blenderze z Lidla, który bardzo skrócił całe przygotowania. Idealnie zrobił nietuzinkowy kruchy spód do szarlotki, aż rozpływała się w ustach. Teraz możecie dostać ten blender w supercenie przez kilkanaście godzin. Spieszcie się, akcja promocyjna jest dość krótka.

Blender ręczny z akcesoriami - mały-wielki pomocnik w kuchni

Blender ręczny z akcesoriami od SilverCrest z Lidla to sprzęt 3w1. Bardzo przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy coś zmiksować, zrobić puree czy nawet spód do ciasta. Ma moc 600W co sprawia, że jest niezwykle wydajny i pomaga w codziennych czynnościach. Ma kilka akcesoriów i końcówek, które przydają się przy robieniu domowego pesto, zup-kremów oraz bitej śmietany. Nie muszę martwić się o jego mycie, gdyż wszystkie dodatki można włożyć do zmywarki. Sprawdźcie koniecznie poniższą ofertę, bo tylko przez kilka godzin jest dostępny w niezwykłej promocji.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Urządzenie, które można wykorzystać w gospodarstwie domowym na wiele sposobów, czy to do ubijania śmietany lub białek, czy też siekania cebuli lub ziół. Kolor jest subtelny i dobrze komponuje się w jasnej kuchni.

Od razu zauważysz, że ten artykuł jest topowy, a nie podróbka, która po 3 dniach wyzionie ducha! Jednak nie jestem przyzwyczajona do niczego innego z tej firmy! Nigdy nie rozumiałam, jak Silvercrest może nadal zarabiać dzięki tak dobrej jakości i tak niskim cenom!

Stosunek ceny do wydajności jest z pewnością bardzo dobry. Mikser jest dość stabilny, wystarczająco mocny, łatwy do trzymania i kontrolowania. Dodatkowo ma piękny kolor. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Jak zrobić pyszną szarlotkę na nietypowym kruchym spodzie?

Ostatnio szukałam nieco większej odmiany, jeżeli chodzi o tradycyjne ciasta. Miałam okazje spróbować niecodziennej szarlotki, którą upiekła moja znajoma. Uwielbia ona eksperymentować w kuchni z różnymi składnikami i wychodzi jej to bardzo dobrze. Sama się zdziwiłam, że spód do ciasta z jabłkami zrobiony na bazie siemienia lnianego smakuje aż tak dobrze. Zamieszczam przepis przyjaciółki z dokładną instrukcją krok po kroku.

Składniki:

  • 40 g siemienia lnianego
  • 100 g płatków owsianych
  • pół kostki masła
  • 200 g sera twarogowego waniliowego
  • 400 g jabłek typu szara reneta
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 szczypta przyprawy do pierniczków
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obierzcie ze skórki,
  2. Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do garnka.
  3. Doprawcie cynamonem, przyprawą do pierniczków i solą.
  4. Duście pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę, aby nieco masa odparowała.
  5. Formę na tartę czy keksówkę wysmarujcie tłuszczem.
  6. Następnie namoczcie siemię lniane przez około 15 minut w ciepłej wodzie.
  7. Włóżcie do blendera płatki owsiane, siemię, masło oraz cukier.
  8. Dokładnie zmielcie i podzielcie na dwie kulki.
  9. Rozwałkujcie i wyłóżcie spód tarty.
  10. Podpieczcie przez 15 minut w temperaturze 190 stopniu Celsjusza.
  11. Przełóżcie jabłka na spód, ser waniliowy i przykryjcie drugą połówką spodu.
  12. Pieczcie w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.