Majówka to wielkie grillowanie. Mięsem, które najczęściej ląduje na ruszcie, poza klasyczną kiełbaską, jest karkówka. Jeśli chcecie, żeby w tym roku wyróżniała się smakiem, była soczysta i wyjątkowo aromatyczna – przygotujcie marynatę według naszego przepisu. Wydobędzie z mięsa wszystko to, co w nim najlepsze.

Idealna marynata do karkówki z krótką listą składników

Pamiętajcie, że marynowanie karkówki powinno odbywać się minimum przez całą noc (a najlepiej 12 h) – wtedy efekt będzie najlepszy. Koniecznie dobrze wymieszajcie całość i powtarzajcie tę czynność kilka razy, żeby wszystkie kawałki nasiąknęły aromatyczną miksturą. Dlatego musicie odpowiednio wcześniej, przed wielkim grillowaniem, zaplanować sobie jej przygotowanie.

Bardzo ważny jest też wybór mięsa — najlepiej postawcie to z kością, ponieważ zapewni to lepszy smak dania i wasze mięso będzie bardziej soczyste po upieczeniu. Bardzo ważne jest, aby marynować karkówkę w szczelnym naczyniu lub w zamkniętej torbie spożywczej, aby zapobiec wyciekowi marynaty i zanieczyszczeniu lodówki.

Przepis na aromatyczną marynatę do karkówki z miodem, imbirem i cytryną

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 15 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyjcie karkówkę pod bieżącą wodą, osuszcie i pokrójcie w plastry;
  2. Następnie wymieszajcie w misce wszystkie składniki marynaty;
  3. Obtaczajcie plastry karkówki w marynacie i przełóżcie do pojemnika. Owińcie go folią;
  4. Wstawcie karkówkę w marynacie do lodówki na minimum 12 godzin;
  5. Mięso wyjmijcie z lodówki na godzinę przed grillowaniem.