Majówka to wielkie grillowanie. Mięsem, które najczęściej ląduje na ruszcie, poza klasyczną kiełbaską, jest karkówka. Jeśli chcecie, żeby w tym roku wyróżniała się smakiem, była soczysta i wyjątkowo aromatyczna – przygotujcie marynatę według naszego przepisu. Wydobędzie z mięsa wszystko to, co w nim najlepsze.
Idealna marynata do karkówki z krótką listą składników
Pamiętajcie, że marynowanie karkówki powinno odbywać się minimum przez całą noc (a najlepiej 12 h) – wtedy efekt będzie najlepszy. Koniecznie dobrze wymieszajcie całość i powtarzajcie tę czynność kilka razy, żeby wszystkie kawałki nasiąknęły aromatyczną miksturą. Dlatego musicie odpowiednio wcześniej, przed wielkim grillowaniem, zaplanować sobie jej przygotowanie.
Bardzo ważny jest też wybór mięsa — najlepiej postawcie to z kością, ponieważ zapewni to lepszy smak dania i wasze mięso będzie bardziej soczyste po upieczeniu. Bardzo ważne jest, aby marynować karkówkę w szczelnym naczyniu lub w zamkniętej torbie spożywczej, aby zapobiec wyciekowi marynaty i zanieczyszczeniu lodówki.
Przepis na aromatyczną marynatę do karkówki z miodem, imbirem i cytryną
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 15 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- sok z całej cytryny
- 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyjcie karkówkę pod bieżącą wodą, osuszcie i pokrójcie w plastry;
- Następnie wymieszajcie w misce wszystkie składniki marynaty;
- Obtaczajcie plastry karkówki w marynacie i przełóżcie do pojemnika. Owińcie go folią;
- Wstawcie karkówkę w marynacie do lodówki na minimum 12 godzin;
- Mięso wyjmijcie z lodówki na godzinę przed grillowaniem.
Komentarze