Mięso przygotowywane w klasyczny sposób szybko może się szybko znudzić. Warto wykorzystać sezon na młodą kapustę i przygotować potrawę, gdzie to właśnie ona zagra główną rolę. Wcale nie będzie was to kosztowało więcej pracy, a efekt smakowy pozytywnie was zaskoczy. W krótkim czasie przygotujecie sycący i bardzo apetyczny obiad jednogarnkowy, którym naje się cała rodzina. Dodatek wędzonego boczku i pieczarek sprawi, że potrawa będzie wyrazista oraz bardzo aromatyczna.

Przepis na mięso pod pierzynką z młodej kapusty

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 duża marchew
  • 1/3 szklanki bulionu
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek (5-6 sztuk)
  • 1 młoda kapusta
  • duża szczypta przyprawy do drobiu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie filety na kawałki o średniej wielkości;
  2. Później mięso oprószcie przyprawą do drobiu;
  3. Pokrójcie w plasterki boczek, a cebulę w plasterki;
  4. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach;
  5. Później grubo posiekajcie kapustę;
  6. Na patelni na niewielkim ogniu wytopcie boczek, a później dodajcie cebulę i całość podsmażcie;
  7. Gdy cebula się zeszkli – dodajcie pieczarki i jeszcze przez chwilę podsmażajcie;
  8. Gdy pieczarki będą już zarumienione – przełóżcie całość na talerz;
  9. Rozgrzejcie na patelni niewielką ilość oleju i podsmażcie filety drobiowe;
  10. Dodajcie startą marchew i podsmażajcie, mieszając co jakiś czas. Całość zalejcie bulionem;
  11. Dołóżcie na patelnię podsmażony wcześniej boczek z cebulą i pieczarkami oraz pokrojoną kapustę;
  12. Całość duście pod przykryciem przez około 10 minut;
  13. Doprawcie do smaku solą i pieprzem;
  14. Na koniec posypcie potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

W jaki sposób warto przyrządzić młodą kapustę?

Jeśli macie ochotę na inne połączenie kapusty z mięsem – spróbujcie przygotować młodą kapustę z boczkiem. Sprawdzi się świetnie na przykład jako dodatek do kotletów i młodych ziemniaczków. Drobno poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie szklanką wrzącej wody, doprawcie i gotujcie na małym ogniu. Boczek i cebulę pokrójcie w kostkę i podduście na patelni. Później połączcie tę mieszankę z kapustą i duście pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania wymieszajcie w szklance 1 łyżkę mąki ze szczyptą soli i odrobiną płynu odlanego z kapusty i dodajcie do pozostałych składników.

Możecie zrobić też więcej dań z tego warzywa, na przykład bigos z młodej kapusty, surówkę koperkową z młodej kapusty, młodą kapustę duszoną z marchewką lub kapuśniak z młodej kapusty.