Mięso przygotowywane w klasyczny sposób szybko może się szybko znudzić. Warto wykorzystać sezon na młodą kapustę i przygotować potrawę, gdzie to właśnie ona zagra główną rolę. Wcale nie będzie was to kosztowało więcej pracy, a efekt smakowy pozytywnie was zaskoczy. W krótkim czasie przygotujecie sycący i bardzo apetyczny obiad jednogarnkowy, którym naje się cała rodzina. Dodatek wędzonego boczku i pieczarek sprawi, że potrawa będzie wyrazista oraz bardzo aromatyczna.
Przepis na mięso pod pierzynką z młodej kapusty
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka lub indyka
- 1 duża marchew
- 1/3 szklanki bulionu
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- kilka pieczarek (5-6 sztuk)
- 1 młoda kapusta
- duża szczypta przyprawy do drobiu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrójcie filety na kawałki o średniej wielkości;
- Później mięso oprószcie przyprawą do drobiu;
- Pokrójcie w plasterki boczek, a cebulę w plasterki;
- Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach;
- Później grubo posiekajcie kapustę;
- Na patelni na niewielkim ogniu wytopcie boczek, a później dodajcie cebulę i całość podsmażcie;
- Gdy cebula się zeszkli – dodajcie pieczarki i jeszcze przez chwilę podsmażajcie;
- Gdy pieczarki będą już zarumienione – przełóżcie całość na talerz;
- Rozgrzejcie na patelni niewielką ilość oleju i podsmażcie filety drobiowe;
- Dodajcie startą marchew i podsmażajcie, mieszając co jakiś czas. Całość zalejcie bulionem;
- Dołóżcie na patelnię podsmażony wcześniej boczek z cebulą i pieczarkami oraz pokrojoną kapustę;
- Całość duście pod przykryciem przez około 10 minut;
- Doprawcie do smaku solą i pieprzem;
- Na koniec posypcie potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
W jaki sposób warto przyrządzić młodą kapustę?
Jeśli macie ochotę na inne połączenie kapusty z mięsem – spróbujcie przygotować młodą kapustę z boczkiem. Sprawdzi się świetnie na przykład jako dodatek do kotletów i młodych ziemniaczków. Drobno poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie szklanką wrzącej wody, doprawcie i gotujcie na małym ogniu. Boczek i cebulę pokrójcie w kostkę i podduście na patelni. Później połączcie tę mieszankę z kapustą i duście pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania wymieszajcie w szklance 1 łyżkę mąki ze szczyptą soli i odrobiną płynu odlanego z kapusty i dodajcie do pozostałych składników.
Możecie zrobić też więcej dań z tego warzywa, na przykład bigos z młodej kapusty, surówkę koperkową z młodej kapusty, młodą kapustę duszoną z marchewką lub kapuśniak z młodej kapusty.
Komentarze