Przygotowując przetwory na zimę lub danie jednogarnkowe na obiad, możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Chcąc zapobiec temu, warto sprawdzić, jak uchronić się przed popsuciem jednego z najsmaczniejszych jesiennych dań.

Co odpowiada za gorzkie w smaku leczo?

Są dwie główne przyczyny, które sprawiają, że to danie ma posmak goryczki:

  • kukurbitacyna zawarta w cukinii czy ogórkach jest substancją znajdującą się w liściach i pędach. Odpowiada za ochronę rośliny przed szkodnikami i pasożytami. Może przedostawać się bezpośrednio także do warzywa. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i posypać solą. Po kilkunastu minutach wydzieli się płyn wraz z kukurbitacyną. Po zlaniu go możemy spokojnie przełożyć cukinię czy ogórka do dania.
  • niektóre odmiany papryki są bardziej gorzkie od innych, dlatego warto wybierać tę sprawdzoną - Ramiro. Dzięki temu całe leczo będzie miało lekko słodkawy posmak. Nie możecie znaleźć takiej w swojej okolicy? Nic straconego! Wystarczy opiec wybrane papryki nad palnikiem i zdjąć skórkę. To zapobiegnie pojawieniu się goryczy w daniu.

Przepis na pikantne leczo do słoików

Składniki:

  • 2 kilogramy cukinii,
  • kilogram papryki podłużnej,
  • kilogram pomidorów,
  • 2 papryczki chili,
  • 4 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pętko kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie warzywa, a w razie konieczności zbierzcie resztki piasku za pomocą miękkiej szczoteczki.
  2. Cukinię pokrójcie w kosteczkę i posypcie solą. Pozostawcie tak na około 20 minut i zlejcie cały powstały płyn.
  3. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę również pokrójcie w niezbyt drobną kostkę.
  4. Pokrójcie kiełbasę jałowcową lub myśliwską w plasterki lub mniejsze kawałki i przesmażcie na patelni lub w dużym garnku.
  5. Dodajcie warzywa i dolejcie odrobinę oliwy - tylko tyle, aby naczynie nie pozostawało suche. Doprawcie ziołami i innymi przyprawami.
  6. Całość duście w szybkowarze lub na głębokiej patelni przez około 40 minut na wolnym ogniu.
  7. Przełóżcie leczo do słoików.
  8. Zawekujcie w garnku z wodą przez 15 minut, a następnie ułóżcie na blacie do góry dnem.
  9. Leczo na zimę do słoików to doskonałe danie jednogarnkowe, które smakuje z ziemniakami lub kromką żytniego chleba.