Przygotowując przetwory na zimę lub danie jednogarnkowe na obiad, możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Chcąc zapobiec temu, warto sprawdzić, jak uchronić się przed popsuciem jednego z najsmaczniejszych jesiennych dań.
Co odpowiada za gorzkie w smaku leczo?
Są dwie główne przyczyny, które sprawiają, że to danie ma posmak goryczki:
- kukurbitacyna zawarta w cukinii czy ogórkach jest substancją znajdującą się w liściach i pędach. Odpowiada za ochronę rośliny przed szkodnikami i pasożytami. Może przedostawać się bezpośrednio także do warzywa. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i posypać solą. Po kilkunastu minutach wydzieli się płyn wraz z kukurbitacyną. Po zlaniu go możemy spokojnie przełożyć cukinię czy ogórka do dania.
- niektóre odmiany papryki są bardziej gorzkie od innych, dlatego warto wybierać tę sprawdzoną - Ramiro. Dzięki temu całe leczo będzie miało lekko słodkawy posmak. Nie możecie znaleźć takiej w swojej okolicy? Nic straconego! Wystarczy opiec wybrane papryki nad palnikiem i zdjąć skórkę. To zapobiegnie pojawieniu się goryczy w daniu.
Przepis na pikantne leczo do słoików
Składniki:
- 2 kilogramy cukinii,
- kilogram papryki podłużnej,
- kilogram pomidorów,
- 2 papryczki chili,
- 4 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pętko kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyjcie warzywa, a w razie konieczności zbierzcie resztki piasku za pomocą miękkiej szczoteczki.
- Cukinię pokrójcie w kosteczkę i posypcie solą. Pozostawcie tak na około 20 minut i zlejcie cały powstały płyn.
- Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę również pokrójcie w niezbyt drobną kostkę.
- Pokrójcie kiełbasę jałowcową lub myśliwską w plasterki lub mniejsze kawałki i przesmażcie na patelni lub w dużym garnku.
- Dodajcie warzywa i dolejcie odrobinę oliwy - tylko tyle, aby naczynie nie pozostawało suche. Doprawcie ziołami i innymi przyprawami.
- Całość duście w szybkowarze lub na głębokiej patelni przez około 40 minut na wolnym ogniu.
- Przełóżcie leczo do słoików.
- Zawekujcie w garnku z wodą przez 15 minut, a następnie ułóżcie na blacie do góry dnem.
- Leczo na zimę do słoików to doskonałe danie jednogarnkowe, które smakuje z ziemniakami lub kromką żytniego chleba.
Komentarze