Macie ziemniaki z poprzedniego dnia? Nie wiecie, co pysznego z nich przygotować? Najlepiej najprostsze kopytka, które będą smakować domowo, jak za dawnych lat. W przepisach typowo mącznych ważne są sprawdzone proporcje. Tego nauczyła mnie babcia. Jeżeli zależy mi na czasie, masę ziemniaczaną wkładam do miksera z Lidla, który praktycznie robi robotę za mnie. Sprawdźcie koniecznie sprzęt, bo jest teraz w wyjątkowej ofercie.

Robot SilverCrest Chrom Retro - niezrównany w codziennym gotowaniu

Są tu wierni fani stylu retro? Z pewnością przypadnie wam do gustu robot kuchenny od SilverCrest, który ma całą gamę funkcjonalności. Misa ze stali szlachetnej pomieści do 5l produktów, co pomoże w przyrządzeniu ciast na dużą blachę czy domowego drożdżowego placka. Akcesoria do miksowania są pokryte specjalną powłoką nieprzywierającą Teflon, która ułatwia ściąganie resztek z haka czy rózgi. Robot ma kompaktowy kształt, dzięki czemu mieści się nawet na mniejszych blatach kuchennych. Dodatkowo w zestawie znajdziecie specjalną osłonę na misę, która zapobiega rozbryzgiwaniu się płynnych dodatków podczas mieszania.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Potrzebuję możliwie najprostszego robota i ten produkt spełnił moje oczekiwania.

Robi to, co powinien!

Idealny pod względem mocy, gorąco polecam.

Jak zrobić najlepsze kopytka metodą 3x1? Prosty przepis

Kopytka to proste danie, które zawsze robię na zapas i mrożę. Wyciągnięte z zamrażarki przydają się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu na pracochłonne przygotowania. Babcia nauczyła mnie prostego przepisu, który zawsze się sprawdza. Wybierajcie tylko mączyste odmiany ziemniaków - u mnie jest to irys lub amerykany. Jesteście ciekawi, jak szybko przygotować je w mikserze z Lidla, sprawdźcie koniecznie poniżej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych (typu C)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
  2. Po dokładnym wystygnięciu możecie przełożyć je do praski lub od razu posiekane do miksera.
  3. Dodajcie jajko i zacznijcie miksować.
  4. Na koniec wsypcie przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyrabiajcie w mikserze przez około 10 minut na gładką i bardzo pulchną masę.
  6. Przełóżcie ciasto na stolnicę i zrolujcie niewielki wałeczek.
  7. Odcinajcie z niego niewielkie kopytka.
  8. Następnie Obgotujcie we wrzątku, około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  9. Przed podanie podsmażcie na oleju lub maśle tak, aby uzyskały chrupiącą skórkę.