Smażone potrawy są smaczne i sycące, ale pozostawiają po sobie dużo sprzątania. Kłopot sprawiają często patelnie pełne są zaschniętych i przypalonych resztek jedzenia, trudnych do usunięcia. Jeszcze większym wyzwaniem jest konieczność porządnego umycia tak brudnej patelni teflonowej - w końcu trzeba być bardzo ostrożnym, by nie uszkodzić delikatnej powłoki i doprowadzić ją do pożądanego błysku. Istnieje jednak łatwa metoda, niewymagająca użycia drogich detergentów. 

Brudna patelnia teflonowa - jak ją wyczyścić i nie uszkodzić?

Domowym i prostym sposobem na delikatne, a jednocześnie skuteczne umycie brudnej patelni teflonowej jest użycie w tym celu wody gazowanej. Metoda jest prosta i bardzo skuteczna. Na czym polega? Wylejcie płyn na patelnię tak, by przykrył większość zabrudzeń. Następnie włączcie gaz i pozwólcie, by woda zaczęła się lekko gotować na brudnej patelni. Bąbelki, a dokładniej zawarty w nich dwutlenek węgla, zadziałają jak delikatna gąbka i oderwą resztki jedzenia z patelni. Teraz wystarczy (za pomocą drewnianej łopatki - koniecznie drewnianej, żeby nie uszkodzić delikatnej powłoki teflonowej) ostrożnie zetrzeć wszystkie resztki i umyć patelnię gąbką z płynem do mycia naczyń. 

Innym sposobem jest użycie soli. I nie chodzi oczywiście o szorowanie nią patelni - to skończyłoby się katastrofą. Po prostu wymieszajcie sól z niewielką ilością wody tak, by powstała dość gęsta papka. Nałóżcie ją na zabrudzenia na patelni i odstawcie na całą noc. Następnego dnia wystarczy gąbką delikatnie zmyć zabrudzenia, wypłukać patelnię i umyć tak, jak zwykle. 

Patelnia teflonowa - jak o nią dbać, żeby służyła nam długo? 

Patelnie z powłoką teflonową są niezwykle praktyczne, choć dość uciążliwe na co dzień. Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić, by nie uszkodzić teflonu. Stosujcie się do tych zasad, a patelnie teflonowe posłużą wam bardzo długo:

  • Myjcie je tylko miękką gąbką - nigdy druciakiem.
  • Po przygotowaniu potraw pozwólcie patelni „odpocząć”. Dopiero, gdy lekko ostygnie, możecie się wziąć za czyszczenie. W przeciwnym razie może dojść do jej uszkodzenia.
  • W przypadku silnych zabrudzeń, nie szorujcie patelni na siłę. Lepiej zalać ją ciepłą wodą z dodatkiem soli i poczekać.