Pomidorowa to, obok rosołu, prawdopodobnie najczęściej jedzona przez Polaków zupa. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i smakuje prawie każdemu. Oczywiście, jak w przypadku każdego dania, ilu kucharzy, tyle receptur na pomidorową. Jeśli chcecie, by wasza zupa była nie tylko smaczna, ale też przyjemnie kremowa, poznajcie sposób na ugotowanie najlepszej wersji tej potrawy. 

Sekret smacznej zupy pomidorowej

Podstawą każdej dobrej pomidorowej jest oczywiście rosół - opcjonalnie bulion. Bez niego zupa ta traci głębię smaku i może wyjść po prostu mdła. 
Jednak poza rosołem, istotne jest też dodanie świeżych pomidorów (najlepiej malinowych) i odpowiednie ich przygotowanie. Po sparzeniu i obraniu pokrójcie je w kostkę i wymieszajcie w garnku z masłem. Następnie wlejcie wodę i zagotujcie pomidory. Teraz wystarczy przetrzeć je przez sitko wprost do garnka z zupą.

Taki zabieg sprawi, że pomidorowa będzie doskonale kremowa i gęsta, a do tego będzie bardziej wyrazista w smaku. To zasługa masła - w końcu nie jest tajemnicą, że to tłuszcz niesie smak w każdej potrawie. 

Jak ugotować dobrą zupę pomidorową?

Doskonały smak pomidorowej można uzyskać jeszcze dzięki kilku innym, sprytnym trikom. Pomidory, zwłaszcza te z własnej uprawy, mają bardzo intensywny smak i w zupie mogą stać się nieco kwaśne i gorzkie. W celu zmniejszenia goryczki należy wsypać do zupy nieco cukru - zwykle wystarczy 1-2 łyżki na duży garnek. Słodki smak nie będzie wcale tak odczuwalny, za to po goryczce nie będzie śladu.

Warto też dodać do pomidorowej świeże zioła, takie jak pietruszka lub koperek, które nadadzą jej wspaniałego aromatu. Pamiętajcie jednak, że dodaje się je dopiero pod koniec gotowania - w przeciwnym razie zupa wyjdzie gorzka.