Uwielbiacie tradycyjne polskie obiady, jakie jadało się u mamy i babci? Tęsknicie za porządnym "schaboszczakiem" dużym na cały talerz? Przyrządzenie dobrego kotleta schabowego to wcale nie taka oczywista sprawa. Dlatego podzielimy się dziś z wami łatwym trikiem szefów kuchni. Zanim weźmiecie się za przyprawianie i smażenie mięsa, trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. To właśnie od tego zależy, czy wasze kotlety wyjdą miękkie i soczyste, czy raczej twarde i ze skurczonymi brzegami. Dowiedzcie się, jak zrobić idealne schabowe. To prostsze niż myślicie. 

Kotlet schabowy kurczy się na patelni? Mamy łatwe rozwiązanie

Na samym początku, jeszcze zanim weźmiecie tłuczek do ręki, dobrze przyjrzyjcie się kotletom. Jeśli zauważycie w nich żyły, chrząstki i inne niechciane fragmenty, koniecznie odetnijcie je ostrym nożem. Są twarde, niesmaczne i w żaden sposób nie poprawiają smaku kotletów. Zwróćcie jeszcze uwagę na biały pasek, jakim otoczony jest każdy kawałek mięsa na kotlet. Nie ma potrzeby, żeby całkowicie się go pozbywać - po prostu natnijcie go ostrym nożem. Dzięki temu schabowe nie będą się kurczyć i brzydko "falować" na patelni, zachowają bardzo apetyczny kształt i będą wyjątkowo miękkie

Jakie przygotować idealne kotlety schabowe?

Wśród miłośników schabowych wciąż istnieje grupa zwolenników kotletów z kością. Twierdzą oni, że kość nadaje kotletom zupełnie innego smaku i aromatu za sprawą szpiku. Czy rzeczywiście tak jest? Szefowie kuchni obalają ten mit i zaznaczają, że za smak kotletów schabowych odpowiada jakość mięsa, przyprawy i sposób smażenia, a nie obecność kości w mięsie. Nie ma nawet takiej możliwości, by ten element oddał swój smak i aromat do kotletów, podczas krótkiego smażenia. Jest to możliwe tylko w przypadku długiego gotowania kości - właśnie z tego względu używa się ich do robienia zup.

To, co jest najbardziej istotne dla smaku kotletów schabowych, poza właściwym ponacinaniem kotleta, to wymoczenie mięsa przed smażeniem w mieszance mleka i cebuli przez minimum 3 h, a najlepiej całą noc. Schab dzięki temu idealnie kruszeje i nabiera wyrazistego smaku. Kolejną rzeczą będzie usmażenie opanierowanych kotletów na odpowiednim tłuszczu - najlepszy będzie smalec lub masło klarowane