Klasyczne zapiekanki z opiekacza do chleba to nie jest najzdrowszy wybór. Pieczone w ten sposób pieczywo jest źródłem rakotwórczego akrylamidu. Jego stężenie gwałtownie rośnie zwłaszcza przy obróbce termicznej. Czy należy całkowicie zrezygnować z tostów?

Czym jest akrylamid i jak wpływa na zdrowie?

Akrylamid to amid kwasu akrylowego, który powstaje podczas reakcji aminokwasów z cukrami przy obróbce cieplnej. W wyniku smażenia, tostowania czy pieczenia jego stężenie rośnie poprzez przygotowywanie produktów bogatych w skrobię i cukier. Charakterystyczny zapach upieczonej skórki chleba czy ziemniaka to wynik działalności akrylamidu.

Jeżeli nie możemy całkowicie zrezygnować z tak przygotowanych tostów, warto je ograniczyć do minimum. Chleb tostowy jest bogaty w cukry proste, które łatwo wchodzą w reakcję z aminokwasami podczas pieczenia. Ich skład pozostawia często wiele do życzenia, dlatego stawiajmy na te pełnoziarniste.

Czym zastąpić kanapki z chleba?

Jesteście na diecie lub szukacie zdrowszych propozycji na śniadanie? Chleb lub tradycyjne bułki można w łatwy sposób zastąpić niektórymi produktami, z których zrobimy ciekawe przekąski i śniadaniowe przegryzki. Na początek spróbujcie z tymi:

  • lekkostrawne i mało kaloryczne wafle ryżowe, kukurydziane lub orkiszowe,
  • włóżcie plastry szynki, sera i pomidora między połówki wydrążonego awokado - smakuje i wygląda wyśmienicie,
  • plastry lodowej sałaty - zapakujcie ulubione produkty kanapkowe w liście,
  • "chlebek" ze sprasowanych nasion,
  • zawiń serek kanapkowy w plastry cukinii z dodatkiem ulubionych dodatków.