Soki i syropy na zimę to niezawodne sposoby na przetwarzanie sporych ilości owoców. Ich właściwości wzmacniające oraz spora dawka witaminy C sprawia, że mogą być remedium na jesienne przeziębienia. Sprawdźcie, jak zrobić je szybciej i wygodniej!
Sok z pigwy z sokownika parowego
Składniki:
- 3-4 kilogramy pigwy,
- 3/4 kilograma cukru,
- laski cynamonu.
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie przemywamy z meszku owocowego znajdującego się na pigwie.
- Następnie za pomocą ostrego noża kroimy na kawałki.
- Wydrążamy owoce z gniazd nasiennych.
- Przekładamy do górnej części sokownika.
- Nakładamy drugą misę, gdzie będzie zbierać się sok.
- Na koniec podłączamy trzeci garnek z wężykiem, gdzie wlewamy wodę w 1/3 powierzchni naczynia.
- Montujemy wszystko w całość i stawiamy na gazie.
- Owoce zasypujemy cukrem.
- Zagotowujemy całość, aż sok zacznie płynąć wężykiem z sokownika.
- Czas wyciągania soku z owoców zależy od ich twardości i dojrzałości.
- Po zlaniu soku przekładamy do słoików.
- Zawartość pasteryzujemy w słoikach przez 20 minut w garnku.
- Ustawiamy do góry dnem na bawełnianych ściereczkach na całą noc.
- Po tym czasie przekładamy do piwnicy lub w inne chłodne i zaciemnione miejsce.
Jak szybko pokroić twardą pigwę?
Pigwa należy do jednych z najtwardszych owoców zaraz po pigwowcu. Używajmy dobrze zaostrzonych noży - tępym nic tutaj nie zdziałamy. Innym, o wiele prostszym sposobem jest starcie pigwy na tarce o dużych oczkach. Powinna być dobrze wyszlifowana za pomocą papieru ściernego. W ten sposób praca pójdzie o wiele szybciej.
Jeżeli planujemy zrobić syrop z pigwy - to najlepszy sposób. Zasypane owoce cukrem szybciej puszczą soki. W ciągu 1-2 dni uzyskamy wspaniały syrop na przeziębienia oraz poprawę odporności.