Soki i syropy na zimę to niezawodne sposoby na przetwarzanie sporych ilości owoców. Ich właściwości wzmacniające oraz spora dawka witaminy C sprawia, że mogą być remedium na jesienne przeziębienia. Sprawdźcie, jak zrobić je szybciej i wygodniej!

Sok z pigwy z sokownika parowego

Składniki:

  • 3-4 kilogramy pigwy,
  • 3/4 kilograma cukru,
  • laski cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie przemywamy z meszku owocowego znajdującego się na pigwie.
  2. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy na kawałki.
  3. Wydrążamy owoce z gniazd nasiennych.
  4. Przekładamy do górnej części sokownika.
  5. Nakładamy drugą misę, gdzie będzie zbierać się sok.
  6. Na koniec podłączamy trzeci garnek z wężykiem, gdzie wlewamy wodę w 1/3 powierzchni naczynia.
  7. Montujemy wszystko w całość i stawiamy na gazie.
  8. Owoce zasypujemy cukrem.
  9. Zagotowujemy całość, aż sok zacznie płynąć wężykiem z sokownika.
  10. Czas wyciągania soku z owoców zależy od ich twardości i dojrzałości.
  11. Po zlaniu soku przekładamy do słoików.
  12. Zawartość pasteryzujemy w słoikach przez 20 minut w garnku.
  13. Ustawiamy do góry dnem na bawełnianych ściereczkach na całą noc.
  14. Po tym czasie przekładamy do piwnicy lub w inne chłodne i zaciemnione miejsce.

Jak szybko pokroić twardą pigwę?

Pigwa należy do jednych z najtwardszych owoców zaraz po pigwowcu. Używajmy dobrze zaostrzonych noży - tępym nic tutaj nie zdziałamy. Innym, o wiele prostszym sposobem jest starcie pigwy na tarce o dużych oczkach. Powinna być dobrze wyszlifowana za pomocą papieru ściernego. W ten sposób praca pójdzie o wiele szybciej.

Jeżeli planujemy zrobić syrop z pigwy - to najlepszy sposób. Zasypane owoce cukrem szybciej puszczą soki. W ciągu 1-2 dni uzyskamy wspaniały syrop na przeziębienia oraz poprawę odporności.