Im większe jabłka, tym więcej czasu w piekarniku będą potrzebować. Największe okazy mogą się piec nawet przez 35-40 minut. Są smaczne, ale jeśli mogą być tak samo dobre, ale w 2x krótszym czasie, czemu by nie skorzystać ze sprytnego triku? To też doskonały pomysł na deser, jeśli ograniczacie ciasta i pyszne, ale tłuste kremy. 

Pieczone jabłka - esencja smaku jesieni 

Nadziewane jabłka najlepiej wyjdą wam z twardych odmian, które szybko miękną pod wpływem temperatury. Doskonałe będą takie, jak na szarlotkę. Sięgnąć śmiało możecie po odmianę gala, szampion, szarą renetę i antonówkę. Zamiast je piec (jak w klasycznym przepisie na taki deser), będziemy je podgotowywać w wodzie aromatyzowanej przyprawami. Dzięki temu wydrążone jabłka przejdą ich smakiem i zapachem. Gotowane w przyprawach jabłka przesycą powietrze w domu pięknym aromatem. Pachnieć będzie również na klatce schodowej.

Przez 15 minut owoce zmiękną, wnętrze stanie się kremowe, ale skórka powinna pozostać cała. Nadziewane jabłka przygotowane tą metodą będą jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne. Zamiast rodzynek (niektórzy za nimi nie przepadają), możecie dodać inne bakalie, które lubicie. 

Kremowe nadziewane jabłka bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 4 średnie jabłka 
  • 1 l wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 grube plastry cytryny

Opcjonalnie, dodatkowo: 1 gwiazdka anyżu (można pominąć, jeśli go nie lubicie). 

Składniki na nadzienie: 

  • 50 ml miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g suszonej żurawiny lub innych suszonych, drobno pokrojonych owoców

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i wydrążcie jabłka (usuńcie gniazda nasienne).
  2. Do garnka wlejcie litr wody, wsypcie cukier i włóżcie do środka wydrążone jabłka. Dodajcie przyprawy.
  3. Gotujcie jabłka przez 15 minut na niewielkim ogniu, w międzyczasie delikatnie mieszając wodę i obracając owoce. 
  4. W międzyczasie, gdy jabłka się gotują, przygotujcie nadzienie: wymieszajcie w miseczce wszystkie składniki na słodki farsz. 
  5. Wyjmijcie jabłka z wody. Nadziejcie owoce łyżeczką i podawajcie deser na ciepło.