Istnieją naczynia i akcesoria, które po wyjęciu ze zmywarki mogą nie nadawać się już do niczego. To te wykonane z metali podatnych na matowienie. Należą do nich miedź i mosiądz. Zwykle są jednocześnie bardzo stylowe, dlatego najlepiej myć je ręcznie. Pozwoli to wam zachować ich blask. Detergenty stosowane w zmywarkach i myjące dysze mogą je matowić, rysować i uszkadzać. Jest też inny metal, który teoretycznie jest odporny na korozję, ale jednocześnie bardzo wrażliwy na środki chemiczne używane w zmywarkach. 

Czego nie wkładać do zmywarki? 

Wśród rzeczy, których nie należy wkładać do zmywarki (choćby były najbardziej zabrudzone i przypalone), znajdują się sztućce, akcesoria i inne naczynia z aluminium (glinu). Metal ten co prawda jest lekki, a jednocześnie wytrzymały i niby odporny na korozję, ale wiąże się z nim inny problem. 

Po zakończeniu mycia takich naczyń w zmywarce, szczególnie starszego typu, możecie się zdziwić. Naczynia z aluminium, które wyjmiecie, będą matowe i poczerniałe. Na powierzchni z czasem pojawią się też charakterystyczne, białe przebarwienia i plamy. Aluminium, mimo, że wytrzymałe, jest też jednocześnie bardzo wrażliwe i reaktywne. Aby zapobiec zniszczeniu, producenci takich naczyń często je anodują (pokrywają ochronną warstwą tlenku żelaza), która teoretycznie nie reaguje na inne substancje - w tym te myjące. Mocne detergenty do zmywarek na bazie fosforanów mogą jednak naruszać anodowaną powłokę na naczyniach, co uszkadza i matowi metal.

Czy garnki z aluminium są bezpieczne?

Samo mycie aluminiowych naczyń w zmywarce nie jest dla nas szkodliwe. Wpływa jednak znacznie na estetykę zastawy stołowej i na dłuższą metę niszczy naczynia. WHO ustaliło bezpieczne spożycie aluminium (glinu) - nie powinno ono przekraczać 1 mg / 1 kg masy ciała. Potwierdza to również Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Naukowcy jednak uspokajają, że tylko niewielkie ilości glinu są przez nas wchłaniane, a naczynia czy sztućce z aluminium przyczyniają się do zwiększonej ilości spożywanego glinu. Ilość dostarczanego aluminium może się jednak zwiększyć, jeśli w aluminiowych naczyniach będziecie przyrządzać często kwaśne lub słone potrawy. Do takich dań przenika więcej tego pierwiastka. Z tego powodu nie zaleca się jedzenia z aluminiowych, jednorazowych tacek (np. w barach szybkiej obsługi).