Przetwory z sezonowych owoców to nie tylko dżemy czy musy. Suszone owoce to skarbnica witamin w czystej postaci. To świetna przekąska dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie. Wystarczy wykorzystać jeden patent, aby móc połączyć przyjemne z pożytecznym.

Jak suszyć owoce na kaloryferze?

Sezon grzewczy właśnie się rozpoczął. To doskonała chwila na to, aby wysuszyć zapasy jabłek czy gruszek z domowych sadów i ogrodów. Wystarczy pokroić owoce na cienkie plastry tak, aby móc zawiesić je na nitce. Dobrym sposobem jest nawlekanie ich pojedynczo z drobnymi supełkami na końcach, aby owoc nie przemieścił się. Nie dopuszczajmy do zbicia się w większą kupkę - nim wyschną, mogą tworzyć się siedliska pleśni.

Można je zawiesić pionowo, słupkami lub rozłożyć poziomo, mocując końce nitki po całej długości kaloryfera. Przy szerszej powierzchni możemy użyć bawełnianej ściereczki i ułożyć na niej pokrojone owoce. Należy się upewnić, że grzejnik został dokładnie wymyty z kurzu i zabrudzeń przy kontakcie z żywnością.

Przepis na pieczonego kurczaka z suszonymi jabłkami i gruszkami

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • garść suszonych jabłek,
  • garść suszonych gruszek,
  • plasterki cytryny,
  • łyżka miodu,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie związujemy i nacieramy przyprawami.
  2. Skórkę smarujemy masłem. Pod spód wkładamy plasterki cytryny i cynamon.
  3. Suszone owoce wkładamy do środka i dodajemy miód.
  4. Pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym.
  5. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.
  6. Tak upieczony kurczak świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaków.