Przetwory z sezonowych owoców to nie tylko dżemy czy musy. Suszone owoce to skarbnica witamin w czystej postaci. To świetna przekąska dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie. Wystarczy wykorzystać jeden patent, aby móc połączyć przyjemne z pożytecznym.
Jak suszyć owoce na kaloryferze?
Sezon grzewczy właśnie się rozpoczął. To doskonała chwila na to, aby wysuszyć zapasy jabłek czy gruszek z domowych sadów i ogrodów. Wystarczy pokroić owoce na cienkie plastry tak, aby móc zawiesić je na nitce. Dobrym sposobem jest nawlekanie ich pojedynczo z drobnymi supełkami na końcach, aby owoc nie przemieścił się. Nie dopuszczajmy do zbicia się w większą kupkę - nim wyschną, mogą tworzyć się siedliska pleśni.
Można je zawiesić pionowo, słupkami lub rozłożyć poziomo, mocując końce nitki po całej długości kaloryfera. Przy szerszej powierzchni możemy użyć bawełnianej ściereczki i ułożyć na niej pokrojone owoce. Należy się upewnić, że grzejnik został dokładnie wymyty z kurzu i zabrudzeń przy kontakcie z żywnością.
Przepis na pieczonego kurczaka z suszonymi jabłkami i gruszkami
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta papryki słodkiej,
- garść suszonych jabłek,
- garść suszonych gruszek,
- plasterki cytryny,
- łyżka miodu,
- laska cynamonu.
Przygotowanie:
- Kurczaka dokładnie związujemy i nacieramy przyprawami.
- Skórkę smarujemy masłem. Pod spód wkładamy plasterki cytryny i cynamon.
- Suszone owoce wkładamy do środka i dodajemy miód.
- Pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym.
- Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.
- Tak upieczony kurczak świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaków.
Komentarze