Suszone zioła dodajcie na początku smażenia do kiełbasy i cebuli, by wydobyć ich smak i aromat. Uważajcie przy tym, by ich nie przypalić. Łazanki z młodą kapustą bardzo lubią koperek, ale danie świetnie odświeży również świeża bazylia. Dowiedzcie się, jak zrobić łazanki z młodej kapusty i na co zwrócić uwagę podczas gotowania, by wasz jednogarnkowiec był najlepszy. 

Łazanki z młodej kapusty - rady dla domowych "kucharzy"

Młodą kapustę pokrójcie dość grubo - dzięki temu po odparowaniu wody nie "zniknie" w daniu. Dobrze, jeśli znajdziecie w lodówce kawałek wędzonego boczku. Nada on daniu charakterystyczny "wędzony" smak i świetnie podkreśla słodycz młodej kapusty. Jeśli go nie macie, pod koniec gotowania do garnka opcjonalnie możecie wsypać 1 łyżeczkę mielonej wędzonej papryki. Jeśli nie planujecie używać boczku wędzonego, zacznijcie od podsmażenia kiełbasy na suchej patelni i małym ogniu (wytopi się z niej potrzebny tłuszczyk) i ewentualnie potem dodajcie łyżkę oleju.

Macie świeży lubczyk? To świetnie. Pokrójcie go razem z łodyżkami drobniej niż całą resztę składników. Dzięki temu uzyskacie posmak "bulionu", którego w tym daniu nie ma. Aromatyczne łodyżki lubczyku możecie też związać razem jak bukiet, sznurkiem konopnym i wygotować w daniu, a pod koniec wyjąć. Świeże zioła dodajcie pod koniec - mają oddać smak bez wygotowywania ich. 

Łazanki z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 szklanki makaronu na łazanki
  • kiełbasa, boczek wędzony lub resztki wędliny z lodówki - tyle, ile lubicie i macie
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 gałązki świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: 2 gałązki świeżego lubczyku (wierzchołków) i listki z 1 gałązki bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Nastawcie wodę na makaron, ugotujcie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedźcie i odstawcie;
  2. W międzyczasie pokrójcie kapustę, cebulę i mięso w kostkę (na grubsze kawałki);
  3. Posiekajcie drobno zioła: świeży koperek oraz (opcjonalnie) bazylię i lubczyk;
  4. Na zimną patelnię i średni gaz wrzućcie boczek i dajcie mu się nieco wytopić - niech odda nieco tłuszczu. Dorzućcie cebulę;
  5. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajcie kiełbasę i podsmażcie wszystko razem;
  6. Kiedy kiełbasa się zarumieni, dodajcie kapustę i przykryjcie;
  7. Po 5 minutach duszenia wymieszajcie dokładnie całość, by się nie przypaliło, możecie dolać odrobinę wody;
  8. Odkryjcie pokrywkę i smażcie dalej mieszając, aż kapusta straci objętość. W razie konieczności podlejcie jeszcze odrobiną wody;
  9. Doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie i odparujcie płyn;
  10. Dodajcie sos sojowy, wymieszajcie, spróbujcie czy kapusta jest już miękka i czy danie nie wymaga doprawienia solą i pieprzem;
  11. Doprawcie ziołami i dodajcie makaron, dokładnie wymieszajcie;
  12. Wyłączcie gaz i podawajcie. Łazanki z młodą kapustą najlepsze są na gorąco.