Suszone zioła dodajcie na początku smażenia do kiełbasy i cebuli, by wydobyć ich smak i aromat. Uważajcie przy tym, by ich nie przypalić. Łazanki z młodą kapustą bardzo lubią koperek, ale danie świetnie odświeży również świeża bazylia. Dowiedzcie się, jak zrobić łazanki z młodej kapusty i na co zwrócić uwagę podczas gotowania, by wasz jednogarnkowiec był najlepszy.
Łazanki z młodej kapusty - rady dla domowych "kucharzy"
Młodą kapustę pokrójcie dość grubo - dzięki temu po odparowaniu wody nie "zniknie" w daniu. Dobrze, jeśli znajdziecie w lodówce kawałek wędzonego boczku. Nada on daniu charakterystyczny "wędzony" smak i świetnie podkreśla słodycz młodej kapusty. Jeśli go nie macie, pod koniec gotowania do garnka opcjonalnie możecie wsypać 1 łyżeczkę mielonej wędzonej papryki. Jeśli nie planujecie używać boczku wędzonego, zacznijcie od podsmażenia kiełbasy na suchej patelni i małym ogniu (wytopi się z niej potrzebny tłuszczyk) i ewentualnie potem dodajcie łyżkę oleju.
Macie świeży lubczyk? To świetnie. Pokrójcie go razem z łodyżkami drobniej niż całą resztę składników. Dzięki temu uzyskacie posmak "bulionu", którego w tym daniu nie ma. Aromatyczne łodyżki lubczyku możecie też związać razem jak bukiet, sznurkiem konopnym i wygotować w daniu, a pod koniec wyjąć. Świeże zioła dodajcie pod koniec - mają oddać smak bez wygotowywania ich.
Łazanki z młodej kapusty - przepis
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 szklanki makaronu na łazanki
- kiełbasa, boczek wędzony lub resztki wędliny z lodówki - tyle, ile lubicie i macie
- 1 duża cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 gałązki świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: 2 gałązki świeżego lubczyku (wierzchołków) i listki z 1 gałązki bazylii.
Sposób przygotowania:
- Nastawcie wodę na makaron, ugotujcie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedźcie i odstawcie;
- W międzyczasie pokrójcie kapustę, cebulę i mięso w kostkę (na grubsze kawałki);
- Posiekajcie drobno zioła: świeży koperek oraz (opcjonalnie) bazylię i lubczyk;
- Na zimną patelnię i średni gaz wrzućcie boczek i dajcie mu się nieco wytopić - niech odda nieco tłuszczu. Dorzućcie cebulę;
- Kiedy cebulka się zeszkli, dodajcie kiełbasę i podsmażcie wszystko razem;
- Kiedy kiełbasa się zarumieni, dodajcie kapustę i przykryjcie;
- Po 5 minutach duszenia wymieszajcie dokładnie całość, by się nie przypaliło, możecie dolać odrobinę wody;
- Odkryjcie pokrywkę i smażcie dalej mieszając, aż kapusta straci objętość. W razie konieczności podlejcie jeszcze odrobiną wody;
- Doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie i odparujcie płyn;
- Dodajcie sos sojowy, wymieszajcie, spróbujcie czy kapusta jest już miękka i czy danie nie wymaga doprawienia solą i pieprzem;
- Doprawcie ziołami i dodajcie makaron, dokładnie wymieszajcie;
- Wyłączcie gaz i podawajcie. Łazanki z młodą kapustą najlepsze są na gorąco.
Komentarze