Śledzie po kaszubsku, pod pierzynką czy też z dodatkiem przypraw korzennych to jedne z najbardziej znanych. Są wzbogacane o składniki, które podczas maceracji z rybą tworzą idealną całość. Jeżeli wolicie słodko-kwaśne nuty, postawcie na te z dodatkiem jabłka, natomiast smakosze pikantnych smaków powinni zadowolić się śledziami z salsą na ostro. Wszystkie te propozycje łączy jeden najważniejszy składnik, który przed podaniem musi być odpowiednio przygotowany. Sprawdźcie, o co chodzi, a wasze ryby będą przepyszne.

Jak przygotować cebulę do śledzi, aby była idealna?

Najważniejszym dodatkiem do każdych śledzi jest cebula. Posiekana w drobną kostkę, pióra czy większe kawałki stanowi bazę do stworzenia kolejnych smaków śledzi. Cebula powinna być pokrojona i posypana solą gruboziarnistą lub miałką. Pozostawcie ją na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odsączcie z niej wodę i wyciśnijcie delikatnie płyn. Przepłuczcie cebulę dwukrotnie tak, aby pozbyć się nadmiaru soli. Dzięki temu zabiegowi będzie delikatniejsza i znacznie miększa.

Dodatkowo pozbędziecie się goryczki, która ukazuje się w daniach tuż po przekrojeniu. W konsystencji przypominać będzie tę duszoną, lecz bez posmaku karmelizacji. Użyliście zbyt ostrej cebuli do śledzi? Wystarczy zamarynować ją w soli i jabłku, aby przesiąkła jego smakiem i straciła na pikantności.

Czy każda cebula będzie odpowiednia do śledzi na wigilię?

To, jakiej cebuli należy użyć, zależy od przepisu na śledzie. Podpowiadamy, które rodzaje wybrać, aby podbić słodycz, pikantność lub delikatność potrawy wigilijnej:

  • śledzie pod pierzynką - wraz z dodatkiem jabłek w typie jonagold czy antonówka warto użyć szalotki, która podkręci smak,
  • śledzie korzenne - cebula cukrowa to najlepszy wybór do tego rodzaju ryby, idealnie połączy się z cynamonem czy anyżem,
  • śledzie z salsą - cebula czerwona to dodatek, który podbija pikantność reszty składników,
  • śledzie po tatarsku - połączcie szczypiorek z cebulą dymką, która wzmocni aromat sosu na bazie musztardy,
  • śledzie z cebulą w oleju - klasyczna cebula żółta nie będzie tak dominująca w smaku, wyważy wszystkie składniki przystawki.