Ogórki kiszone oraz inne fermentowane warzywa zawierają prozdrowotne bakterie mlekowe, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowej przemiany materii. Spożywane przynajmniej 2-3 razy w tygodniu doskonale wymiatają złogi z jelit jak miotełka!

Czym jest kwas mlekowy i jak odróżnić go od rozwijającej się pleśni?

Kwas mlekowy to związek chemiczny, który powstaje podczas procesu fermentacji. Jest produktem pośrednim w metabolizmie cukru. Występuje także w produktach mlecznych, takich jak kefir, jogurt czy też maślanka. W przypadku ogórków kiszonych pojawia się w postaci białego nalotu, który okala ogórki. Jednym z najczęstszych błędów jest ich mycie przed zjedzeniem - w ten sposób pozbawiamy ich najlepszych właściwości zdrowotnych!

Kożuch fermentacyjny, który pojawia się w wyniku procesu kiszenia, można w łatwy sposób odróżnić od pleśni. Jest on jednolity, kremowo biały. Dodatkowo jest równomierny, łaski na powierzchni wody. Pleśń z reguły pojawia się punktowo z zabarwieniem od białego po zielone czy niebieskie. Włochata struktura tworzy fałdki i wytwarza charakterystyczny ziemisty zapach. W tym wypadku cała kiszonka musi być wyrzucona.

Dlaczego na stałe warto wprowadzić kiszonki do diety?

Nie tylko ogórki kiszone są skarbnicą zdrowia - zaliczają się do niej również kiszone rzodkiewki, kalafior, marchewka a także popularne w Korei kimchi. To ostatnie może być przygotowywane zarówno na ostro, jak i w łagodnej wersji.

Zalety stosowania kiszonek w diecie:

  • codzienna porcja błonnika w najlepszej postaci, która dodatkowo ułatwia walkę z kandydozą czyli przerostem Candidy,
  • są niskokaloryczne i wspomagają odchudzanie,
  • to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu czy witaminy C,
  • wzmacniają odporność,
  • zwiększają przyswajalność żelaza, co chroni przed anemią,
  • pomagają w utrzymaniu poziomu cholesterolu w na prawidłowym poziomie.