Aromat świeżo wypieczonego chleba o poranku to jeden z najprzyjemniejszych. Pozwoli na lepsze rozpoczęcie dnia, a dodatkowo pozwoli na cieszenie się chrupiącą skórką chleba z ulubionej mąki. Nic nie zastąpi też przetworów z babcinych notatników, dlatego warto zaopatrzyć się w to urządzenie, które pozwoli na przygotowanie kilku z tych pozycji!

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba i robienia dżemu 850W

Dzięki wielu różnym programom, przygotujecie różne rodzaje chleba, które sprostają wymagania waszych domowników. Od pełnoziarnistego po niskowęglowodanowy czy też bezglutenowy. Ten ostatni docenią zwłaszcza mamy dzieci chorych na celiakię. Podczas wypieku swojego chleba mamy pewność, jakie składniki znajdują się w chlebie, bez konieczności upewniania się u obsługi piekarni.

Niewątpliwym atutem jest przyrządzanie ciasta na pizzę, makaron, a także dżemu czy jogurtu. Automat Silvercrest ma dodatkowo programowaną masę chleba oraz 80-minutowy ekspresowy program, zwłaszcza gdy zależy nam na czasie.

Poniżej przepis na jeden z najlepszych chlebów baltonowskich, takich jak za czasów naszych babć!

Przepis na najlepszy chleb baltonowski z automatu do chleba

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 750,
  • 150 g mąki żytniej typ 720,
  • łyżka zakwasu żytniego,
  • szklanka wody,
  • saszetka drożdży instant,
  • szczypta soli.

Przygotowanie w automacie:

  1. Wszystkie składniki wsypać do komory automatu do pieczenia.
  2. Zalać wodą i ustawić program pieczenia.
  3. Po wyjęciu z maszyny, odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie w piekarniku:

  1. Mieszankę mąk należy połączyć z drożdżami. Dolewamy letnią wodę w temperaturze do 30 stopni Celsjusza. Dodajemy resztę składników.
  2. Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką.
  3. Smarujemy chleb rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 30 minut.
  5. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia.