Kluski leniwe znakomicie sprawdzą się jako obiad, kolacja, ale będą też świetne na oryginalny podwieczorek lub deser. Można je podawać na wiele sposobów, dlatego nie ma ryzyka, że szybko się znudzą. Będą wspaniale smakować zarówno "na słodko", jak i w wersji wytrawnej.

Kluski leniwe z 3 składników

Kluski leniwe z 3 składników to szybki i tani przepis, który uwielbiają wszystkie panie domu. Będzie ratunkiem w sytuacjach, gdy brakuje czasu na przyrządzenie dania, które jest bardziej pracochłonne.

Do zrobienia klusek leniwych będziecie potrzebować 3 głównych składników: twarogu, jajek i mąki, czyli produktów, które większość z was ma w swojej kuchni. To z kolei pozwoli zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. 

Przepis na ekspresowe kluski leniwe

Potrzebne produkty:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania,
  • szczypta soli (do posolenia wody).

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przepuśćcie twaróg przez maszynkę do mięsa, praskę lub ugniećcie dokładnie widelcem.
  2. Następnie dodajcie dwa jajka, szczyptę soli oraz mąkę.
  3. Całość poszatkujcie nożem lub ugniećcie dłońmi.
  4. Gdy masa będzie już jednolita i dobrze wyrobiona – podzielcie ją na kilka części i uformujcie w kulki.
  5. W międzyczasie w głębokim garnku zagotujcie lekko osoloną wodę.
  6. Oprószcie stolnicę lekko mąką i rolujcie dłońmi każdą z kulek. Następnie je lekko spłaszczcie, tworząc "wężyki" z ciasta.
  7. Całość pokrójcie pod kątem na kluski o średniej wielkości.
  8. Kluski wrzućcie na gotującą się, delikatnie osoloną wodę (nie może ich być zbyt wiele jednocześnie, żeby się nie posklejały).
  9. Po wypłynięciu na powierzchnię – gotujcie je jeszcze przez minutę, a następnie wyjmijcie z wody.
  10. Tak przygotowane kluski leniwe możecie podać z bułką tartą lub słodką śmietaną. Doskonale będą smakować też z owocami.