Co ważne dla końcowego, oszałamiającego efektu i jakości dekoracji, ten podstawowy krem do tortu zachowa na długo swoją gęstą konsystencję i nie rozwodni się. Krem nadaje się nie tylko do przekładania warstw biszkoptu czy do tynkowania wysokich tortów, ale również do dekoracji wierzchu ciasta. Możecie napełnić nim rękaw cukierniczy lub szprycę i utworzyć na powierzchni różyczki, koła, listki, esy floresy i inne kształty. Taki krem nadaje się również jako wypełnienie do babeczek z kruchego ciasta. 

Krem maślany do tortu pozostanie na tyle sztywny, że łatwo wam będzie nim manewrować. Jeśli chcecie zrobić swój pierwszy tort w życiu, wykorzystajcie ten przepis na masę. Nie musicie mieć uzdolnień plastycznych. Na pewno zrobicie wrażenie na swoich domownikach i gościach. 

Wykorzystajcie do niego mikser planetarny, w którym wyjdzie idealnie gęsty i bardzo kremowy:

Podstawowy krem do tortu - przepis

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
  • 170 g cukru pudru
  • ok. 100 ml mleka
  • Opcjonalnie (można pominąć): 2 łyżeczki cukru waniliowego, ekstraktu z wanilii lub innego aromatu

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej wrzućcie do wysokiej miski;
  2. Ubijcie masło mikserem na szybkich obrotach - powinien powstać lekki, puszysty krem, a masa powinna być prawie biała (kremowo-perłowa);
  3. Przesiejcie cukier puder;
  4. Po ubiciu masła zacznijcie dodawać partiami cukier puder oraz cukier waniliowy lub ekstrakt. Ubijajcie jeszcze przez ok. 3 minuty;
  5. Pod koniec ubijania zacznijcie stopniowo dolewać mleko, pilnując konsystencji kremu;
  6. Po kilku minutach podstawowa masa będzie gotowa.

Jeśli zależy wam na kremie do dekoracji, użyjcie minimalnej ilości mleka - dzięki temu stworzycie ozdobne kształty lub otynkujecie brzegi. Jeżeli chcecie przełożyć kremem warstwy ciasta, maślany krem do tortu może być nieco mniej zwarty - dolejcie wówczas nieco więcej mleka. Działajcie ostrożnie, "na oko" i obserwujcie, jak zachowuje się krem. 

Smak kremu możecie wzbogacić, wykorzystując do jego przygotowania mocne espresso, kakao, barwnik spożywczy, mus z owoców, sok lub owocowe puree. Polecamy zwłaszcza kwaśne owoce, np. maliny lub porzeczki. Przełamią one w ciekawy sposób maślany smak masy.