Może się czasami wydawać, że woda spod gotowanej kaszy gryczanej pachnie jak kakao – i to nie pomyłka. Ten napój na trawienie również da wam ten apetyczny aromat, a dodatkowo całkiem przyjemny smak. Jest to napar z nasion gryki, który Azjaci piją często 2-3 razy dziennie oprócz wody. W Japonii taki napój nazywa się Soba Cha. Oryginalny gryczany napar powstaje z gryki tatarskiej, ale nasza swojska kasza gryczana również doskonale się do niego nada. Wystarczy ją odpowiednio przygotować. Jak działa gryczanka i jak ją zrobić?
Gryczanka - właściwości naparu
Napar z gryki zawiera witaminę A, E, P oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. W napoju znajduje się ponadto kwas foliowy oraz minerały, takie jak magnez, cynk, potas, żelazo czy fosfor. Wystarczy szklanka naparu dziennie, by zapewnić sobie 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Regularne picie gryczanki pomoże unormować ciśnienie, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu (w tym zmniejszyć cellulit wodny), obniżyć poziom cukru we krwi i uregulować pracę układu pokarmowego.
Działa również na wygląd: poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz pomaga utrzymać wagę w ryzach. To jednak tylko jeden z głównych bohaterów naszego naparu. Drugą gwiazdą napoju jest korzenno-słodki, lekko pikantny anyż. Obecność jego gwiazdeczek jest tutaj w pełni uzasadniona – nie pomijajcie go. Nadaje nie tylko smakowity zapach. Jak działa anyż?
Anyż - właściwości
Przyprawa wspiera rozkurczanie mięśni gładkich jelit, pomaga zwalczać kolki jelitowe i ułatwia wypróżnianie się. Zwiększa też produkcję soków żołądkowych – jest więc częstym składnikiem wielu herbatek na trawienie, ale chyba nigdy w tak wyśmienitym towarzystwie jak gryka. Działa też wiatropędnie, przeciwbakteryjnie, odkażająco i sam może podnosić ciśnienie krwi, dlatego powinni na niego uważać ciśnieniowcy.
Napar z anyżu i gryki na płaski brzuch - przepis
Składniki (na 1 porcję):
- 1 łyżeczka palonej lub uprażonej na suchej patelni kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka lekko rozgniecionego anyżu
Sposób przygotowania:
Wsypcie składniki do szklanki, zalejcie wrzątkiem. Zaparzajcie pod przykryciem przez 8 minut. Przecedźcie gryczankę, wymieszajcie i pijcie małymi łykami. Nie przejmujcie się, jeśli woda stanie się mętna – taka ma być.
Gryczankę najlepiej pić między posiłkami lub 1-2 godziny po jedzeniu, od 1 do 3 filiżanek dziennie. W letnie dni, na zimno, doskonale orzeźwia i nawadnia.
Kaszę gryczaną niepaloną używaną w przepisie możecie uprażyć wcześniej w nieco większej ilości i trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku. W ten sposób główny składnik naparu będziecie mieć zawsze pod ręką. Możecie też wykorzystać gotową, paloną i tworzyć z niej i suszonych owoców różne mieszanki do zaparzania. Wyśmienita będzie np. z suszonym jabłkiem lub dziką różą.
Źródło: "Tylko napary", Fern Green, s. 46.
Komentarze