Przygotowania do świąt powoli ruszyły. Niektórzy testują nowe ciasta, przystawki, a inni przepisy na zupy. W moim domu rodzinnym mama nigdy nie mogła się zdecydować, którą zupę podać. Stąd pojawiały się dwie - klarowna zupa grzybowa ze świeżym makaronem oraz barszcz czerwony na zakwasie. Ale nie byle jakim. Chcąc przyspieszyć przygotowania, mama robiła zupy w szybkowarze, jednak smak nie zawsze był ten sam. Ostatnio robiłam je w garnku energooszczędnym z Lidla i były wybitnie dobre. Smak i aromat trudno było przebić. Garnki teraz możecie dostać w Lidlu i wypróbować zamiast klasycznego szybkowara czy wolnowaru typu Crockpot.

Garnek energooszczędny GSW z Lidla, a klasyczny wolnowar Crockpot

Garnek energooszczędny GSW to kompromis pomiędzy klasycznym szybkowarem, a tradycyjnym garnkiem. W jego wnętrzu można zachować wszystkie smaki i aromaty, które możemy utracić, gotując tradycyjnie. Ogromnym plusem tego rozwiązania jest to, że możemy w każdej chwili dołożyć składniki, których zapomnieliśmy w trakcie przygotowań.

W przypadku szybkowaru nie mamy takiej możliwości, gdy jest już zebrane ciśnienie. Wewnątrz zawiera on specjalną uszczelkę antyadhezyjną Greblon® C3. Skraplająca się para wodna dodatkowo pozwala szybciej ugotować potrawę, bez pozbywania się witamin i minerałów. W przypadku wolnowarów typu Crockpot możemy gotować tak, aby temperatura nie przekraczała 100 stopni Celsjusza, jednak danie będzie przygotowywane znacznie dłużej. Chcąc maksymalnie zaoszczędzić czas, pieniądze i walory dania, warto wypróbować propozycję od GSW.

Jak wspomina jeden z zadowolonych klientów na stronie Lidl.pl:

Idealne w tej cenie, myślę, że najlepszą rzeczą jest to, że w każdej chwili możesz otworzyć pokrywkę i dodać składniki, na przykład jeśli o czymś zapomniałeś, nie jak w przypadku szybkowaru.

Jak zrobić najlepszy barszcz czerwony na zakwasie? Dodajcie jeden wyrazisty składnik

Szykujecie czerwony barszcz na święta, ale chcecie wypróbować nowy przepis? Jeżeli tak, spieszę wam z pomocą. Warto już teraz nastawić zakwas z podłużnych buraków, ale nieco inaczej niż zwykle. Obiecuję, nie pożałujecie, bo smak jest wyśmienity. Nieco pikantniejszy, wyrazistszy oraz zdrowszy. Kluczowy jest dodatek kory cynamonu, która wzmaga korzenny smak całego zakwasu. Poniżej znajdziecie wszystkie potrzebne proporcje.

Składniki:

Na zakwas:

  • 6 podłużnych buraków
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 kora cynamonu
  • kilka ziaren pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody

Na barszcz:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1, 5 szklanki domowego zakwasu z buraków
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Zakwas przygotujcie z 2-tygodniowym wyprzedzeniem, wtedy będzie najlepszy.
  2. Buraki obierzcie ze skórki i pokrójcie na mniejsze części.
  3. Umieśćcie w wyparzonym słoiku wraz z przyprawami i czosnkiem.
  4. Zalejcie wodą wymieszaną z solą.
  5. Następnie przykryjcie gazą i mieszajcie codziennie, aby nie spleśniał.
  6. Możecie obciążyć go wewnątrz szklanką, aby buraki nie wypływały ponad powierzchnię wody.
  7. Po 2 tygodniach jest gotowy.
  8. Przygotowując barszcz pokrójcie wszystkie warzywa.
  9. Podsmażcie je na złoty kolor na oliwie z oliwek lub oleju.
  10. Zagotujcie w bulionie warzywnym.
  11. Gotujcie przez około godzinę.
  12. Następnie odcedzamy całość i dodajemy zakwas z buraków.
  13. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub uszkami z grzybami.