Dodatek wędzonych śliwek nada dymnego i wyrazistego posmaku powidłom. To także bomba witaminowa, którą warto włączyć do diety. Korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz wspomagają lepszy przepływ krwi. Są bogate w magnez, potas i żelazo. Poprawiają perystaltykę jelit, co działa pozytywnie na wchłanianie witamin z pokarmu.
Przepis na powidła z wędzoną śliwką
Składniki:
- 5-6 kilogramów śliwek węgierek,
- 3 łyżki cynamonu,
- szklanka cukru,
- 300 g śliwek wędzonych.
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Pozbywamy się pestek i przekładamy do dużego garnka.
- Wsypujemy cynamon.
- Dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
- Odstawiamy na drugi dzień.
- Kolejnego dnia ponownie zagotowujemy i dodajemy śliwki wędzone w kawałkach.
- Po upływie godziny wsypujemy cukier.
- Gorące powidła śliwkowe przekładamy do wyparzonych słoików.
- Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w gorącej wodzie.
- Tak przyrządzone przetwory są doskonałym wypełnieniem świątecznego piernika.
Co zrobić, żeby powidła były gęste?
Naturalnie gęste i kremowe powidła to świetny dodatek do owsianki czy innych deserów. Jeżeli chcemy uzyskać najlepszą konsystencję, warto zastosować się do tych kilku zasad:
- wybierajmy śliwki węgierki o zwartym i delikatnym miąższu,
- powidła gotowane przez 2-3 dni uzyskują najlepszą konsystencję przez stopniową redukcję wody bez przypalenia,
- dodatek pektyn przyspieszy proces, jeżeli chcemy skrócić czas przygotowań,
- sok z cytryny - naturalnie zagęszcza i podbija słodycz owoców - dzięki temu możemy zmniejszyć ilość cukru
Komentarze