Dodatek wędzonych śliwek nada dymnego i wyrazistego posmaku powidłom. To także bomba witaminowa, którą warto włączyć do diety. Korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz wspomagają lepszy przepływ krwi. Są bogate w magnez, potas i żelazo. Poprawiają perystaltykę jelit, co działa pozytywnie na wchłanianie witamin z pokarmu.

Przepis na powidła z wędzoną śliwką

Składniki:

  • 5-6 kilogramów śliwek węgierek,
  • 3 łyżki cynamonu,
  • szklanka cukru,
  • 300 g śliwek wędzonych.

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Pozbywamy się pestek i przekładamy do dużego garnka.
  3. Wsypujemy cynamon.
  4. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
  5. Odstawiamy na drugi dzień.
  6. Kolejnego dnia ponownie zagotowujemy i dodajemy śliwki wędzone w kawałkach.
  7. Po upływie godziny wsypujemy cukier.
  8. Gorące powidła śliwkowe przekładamy do wyparzonych słoików.
  9. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w gorącej wodzie.
  10. Tak przyrządzone przetwory są doskonałym wypełnieniem świątecznego piernika.

Co zrobić, żeby powidła były gęste?

Naturalnie gęste i kremowe powidła to świetny dodatek do owsianki czy innych deserów. Jeżeli chcemy uzyskać najlepszą konsystencję, warto zastosować się do tych kilku zasad:

  • wybierajmy śliwki węgierki o zwartym i delikatnym miąższu,
  • powidła gotowane przez 2-3 dni uzyskują najlepszą konsystencję przez stopniową redukcję wody bez przypalenia,
  • dodatek pektyn przyspieszy proces, jeżeli chcemy skrócić czas przygotowań,
  • sok z cytryny - naturalnie zagęszcza i podbija słodycz owoców - dzięki temu możemy zmniejszyć ilość cukru