Wyglądają jak pieczarki, ale my wolimy myśleć o nich jak o szlachetnych borowikach. Ułożone na tacy lub paterze, zrobią wrażenie na gościach. Kruche ciasteczka grzybki zrobicie z użyciem składnika, który został wam z obiadu. Są bardzo dobre i nie za słodkie. Będą idealne dla osób, które lubią od czasu do czasu schrupać coś dobrego, ale nie przepadają za słodkimi do oporu deserami. Świetnie pasują do popołudniowej kawy czy herbaty oraz kakao (bo również je zawierają). 

Kruche ciasteczka grzybki - kształtne i dorodne

Ciasteczka grzybki to nic innego jak słodkie wypieki w kształcie kuleczek, w których na etapie lepienia, przy użyciu butelki zanurzonej w kakao, odciskacie nóżkę. Oto cała tajemnica ich zniewalającego wyglądu. Proste, prawda? Jeśli macie ziemniaki z wczorajszego obiadu, to tym lepiej. Z purée, które stało w lodówce i nabrało gęstości, ciasteczka wyjdą jeszcze lepsze. Nie trzeba będzie już dosypywać mąki, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta. Jeśli chcecie jeszcze bardziej upodobnić je do prawdziwych grzybków, kiedy już przestygną, możecie obtoczyć je w malinowej lub czekoladowej polewie i posypać np. wiórkami kokosa - powstaną wtedy piękne muchomorki. 

W podobny sposób będziecie mogli zrobić również kluski ziemniaczane - dowolne. Po ulepieniu kulek wielkości piłeczek do ping-ponga weźcie kieliszek o niewielkiej średnicy i odbijcie w kuleczkach mniejsze, dość głębokie krążki. Takie kluski grzybki zjecie z dowolnym sosem, np. pieczeniowym. 

Ciasteczka grzybki - przepis 

Składniki:

  • ok. 1,3 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • ok. 500 g mąki pszennej typu 500 oraz niewielki zapas do podsypania ciasteczek
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru 
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2-3 łyżki kakao do obtoczenia szyjki butelki z wąską szyjką lub niewielkiego kieliszka

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie je w osolonej wodzie. Wystudźcie i przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na gładkie purée. Jeśli macie już ugotowane ziemniaki, po prostu wyjmijcie je z lodówki - niech odzyskają temperaturę pokojową. 
  2. Utłuczone ziemniaki przełóżcie na blat lub stolnicę. Wbijcie jajka, dodajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i 1/2 łyżeczki soli. Zagniećcie. Ciasto będzie przypominać konsystencją masę na kluski śląskie - tak powinno być. Jeśli okaże się zbyt kleiste i za rzadkie, podsypcie ciasteczka mąką i ponownie wyróbcie. Mąka wchłonie nadmiar wody. Róbcie to stopniowo - jeśli dodacie jednorazowo za dużo mąki, ciasteczka wyjdą twarde. 
  3. Uformujcie z ciasta kulki jak na kluski. Jeśli ciasto podczas lepienia będzie kleiło się za bardzo do rąk, podsypcie lekko dłonie mąką. Posypcie blat lub stolnicę mąką i układajcie na niej gotowe ciasteczka. 
  4. Do niewielkiej miseczki wsypcie ok. 2-3 łyżki kakao. Obtoczcie szyjkę butelki w kakao i w każdym ciasteczku odbijcie "nóżkę" grzybka. Jeśli kakao nie chce trzymać się szyjki, zamoczcie szyjkę w wodzie, a następnie w kakao i odbijcie wzór.
  5. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i ułóżcie ciasteczka obok siebie, w niewielkich odstępach. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczcie ok. 25-30 minut - aż ciasteczka się zezłocą. Po ok. 20 minutach możecie wyjąć i przekroić jedno na próbę. Jeśli jest upieczone w środku, pozostałe ciastka również są gotowe. 

Źródło przepisu: pod-okapnikiem.com