Kruche ciastka z maszynki do mielenia mięsa możecie przechowywać w metalowej puszce przez dłuższy czas. To idealne małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. Marzycie o takich, jak robiła babcia? Dodajcie koniecznie skórkę z cytryny i smalec, a nie poprzestaniecie na jednym!

Przepis na kruche ciastka z maszynki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej),
  • 100 g masła,
  • 100 g smalcu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jajka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy i dodajemy sodę oczyszczoną.
  2. Kawałki masła i smalcu dodajemy do suchych składników.
  3. Wsypujemy cukier i skórkę z cytrusów.
  4. Dodajemy jajka.
  5. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników.
  6. Przekładamy do lodówki na godzinę.
  7. Montujemy nakładkę do ciastek w maszynce do mielenia mięsa.
  8. Tłuczkiem dociskamy ciasto i regulujemy szybkość przepływu ciasta.
  9. Odcinamy kawałki.
  10. Jeżeli nie mamy maszynki, wystarczy zrolować ciasto i pokroić na krążki.
  11. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

3 błędy podczas przygotowywania kruchego ciasta

Wasze ciasto jest gumowate i pojawił się zakalec? Nie popełniajcie tych błędów, a będzie idealne za każdym razem:

  • zbyt długie wyrabianie ciasta - zagniatamy tylko do połączenia składników, w przeciwnym razie ciepło rąk zacznie stapiać tłuszcz
  • białka jaj - zbyt duża ilość białek w kruchym cieście sprawia, że staje się twarde - zastąpmy je żółtkami, jeżeli zależy nam na kolorze
  • wałkowanie ciepłego ciasta - kruche ciasto wymaga czasu - wstawcie je uprzednio na godzinę do lodówki lub pół godziny do zamrażalnika.