Szukacie idealnego przepisu na racuchy, który dorównałby tym spod ręki babci? Wśród wielu receptur na bazie przeróżnych składników, ta jest zupełnie wyjątkowa. Te racuchy przebijają wszystkie inne za sprawą pewnego nietypowego dodatku. Wszyscy dobrze znamy ten napój i często mamy go w swoich lodówkach. Sprawdźcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie tę wersję placuszków na słodko, a będziecie zachwyceni.

Jak zrobić puszyste racuchy bez maślanki?

Nasze babcie zawsze dodawały do racuchów maślankę, aby nadać im puszystości. Okazuje się jednak, że jest pewien inny składnik, który działa jeszcze lepiej. Mało to wie, że zamiast nabiału, do ciasta na racuchy warto wlać szklankę coli. Choć ten słodki napój nie kojarzy nam się na pierwszą myśl z placuszkami, to fantastycznie wpływa zarówno na smak, jak i konsystencję ciasta. Gazowany płyn maksymalnie napowietrza masę, dzięki czemu racuchy wychodzą pięknie wyrośnięte i puszyste jak obłoczek. Co więcej, dzięki coli, racuchy nabierają karmelowego smaku i zapachu oraz mają znacznie ładniejszy kolor po usmażeniu. Reszta składników jest już bardziej klasyczna, gdyż do coli wystarczy dodać już tylko mąkę, jajko, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zobaczcie, jak zrobić ten pyszny przepis krok po kroku. 

Puszyste racuchy na coli - przepis

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka coli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez drobne sito. Dodajemy też szczyptę soli i wszystko mieszamy.

2. Do suchych składników dodajemy mokre, czyli wbijamy jajko i wlewamy colę. Wszystko dokładnie mieszamy na gładkie, jednolite ciasto bez żadnych grudek. 

3. Rozgrzewamy patelni olej i nakładamy łyżką niewielkie porcje placuszków. Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z obu stron. 

4. Gotowe racuchy wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.