Leczo to jedno z najpopularniejszych dań w lecie. Wspaniałe jest jednak to, że możemy w środku zimy otworzyć słoik i poczuć ten sam smak co latem. Wystarczy zrobić leczo w słoiku. Polecamy przepisy tradycyjne i te urozmaicone innymi dodatkami. Każdy z nich to świetna propozycja na obiad i na kolację. 

Leczo w słoiku na zimę

Jak zrobić leczo do słoika? Zupełnie tak samo jak zwykłe. Paprykę i cebulę kroimy i dusimy razem z pokrojonymi pomidorami. Nie dodawajmy kiełbasy czy parówki - może się zepsuć. Możemy też przygotować leczo z cukinii albo fasolki szparagowej.

Gorące leczo przelewamy do wyparzonych słoików - warto wybrać średniej wielkości, żeby jeden słoik był na jeden raz. Słoiki pasteryzujemy i gotowe. Odstawmy je do wystygnięcia i przechowujmy w zaciemnionym miejscu.

Koniecznie sprawdź nasze zestawienie 12 przepisów na leczo!

Leczo w słoiku - baza do dań

Co ciekawe, z takiego przetworu możemy przygotować nie tylko leczo. Tak naprawdę baza zrobiona z pomidorów, papryki i cukinii posłuży za podstawę np. do zup czy gulaszy. Jeśli jednak lubimy klasykę, wystarczy, że podsmażymy na patelni pokrojoną w plasterki kiełbasę i dorzucimy do naszego leczo. Całość podgrzewamy i od razu podajemy.