Leczo - przygotowanie

Leczo to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej, które zadomowiło się i w naszych kuchniach. Lubimy je przede wszystkim dlatego, że nie wymaga ogromnego nakładu pracy, by je przygotować. Wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć je, a potem dusić w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie praktycznie robi się samo, co w upalne dni jest ogromnym plusem.

 

Leczo - dodatki

Inną zaletą tej potrawy jest to, że można przygotować ją dosłownie ze wszystkich sezonowych warzyw, jakie akurat mamy pod ręką. Oczywiście bazą jest cukinia, papryka i pomidory, ale dodatek bobu, bakłażana, fasolki szparagowej czy kabaczka tylko urozmaica całość.

Podobnie sprawa się ma, jeśli chodzi o dodatki do leczo. Masz w lodówce akurat parówki albo kiełbasę? To świetnie się składa, bo obydwa te składniki sprawią, że Twój obiad będzie bardziej treściwy i pożywny. Świetnie sprawdzi się też kurczak lub kabanosy. Leczo z mięsem to bez wątpienia ulubione letnie danie na polskim stole.

Jednak w upalne dni nie zawsze jest chęć na jedzenie mięsa. W jaki inny sposób wzbogacić leczo i z jakimi składnikami przygotować leczo wegetariańskie? Wybierając grzyby! Pieczarki to dość popularny dodatek, który lubimy, ale polecamy też leczo warzywne z kurkami. Przepis na takie danie znajdziesz w naszej galerii.

 

Leczo do słoików

Sposobem na zachowanie smaków lata pod postacią leczo jest przygotowanie zapasów na zimę. Leczo do słoików warto zrobić na przełomie sierpnia i września, kiedy warzywa są tanie i pełne smaku. Sposób przygotowania jest taki sam, całość wystarczy przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu. Dzięki temu całą zimę będzie można cieszyć się pełnym smaku daniem.

 

Sprawdzone przepisy na leczo w aż 12 odsłonach znajdziesz w naszej galerii. Przeczytaj też artykuł o leczo z cukinii.