Pączki serowe są łatwiejsze do przygotowania niż takie klasyczne puchate kulki z marmoladą w środku. A to dlatego, że ciasto, z którego przygotowujemy te maleństwa, nie jest na drożdżach, więc nie musi wyrastać. To sprawia, że pączuszki robi się łatwiej i bezstresowo. Nie ma tu obawy, że drożdże nie ruszą, a wyrobione ciasto nie zacznie rosnąc czy będzie zbite. Jeśli nie lubicie ciasta drożdżowego i sobie z nim nie radzicie, to będzie wspaniały sposób, by celebrować Tłusty Czwartek.

Pączki serowe - błyskawiczne pączki twarogowe

Kolejną zaletą takich pączków jest to, że przygotowanie ich zajmuje dosłownie kwadrans. W końcu nie czekamy na wyrośnięcie rozczynu, więc wystarczy kilka chwil, by je przygotować i usmażyć. Najszybsze pączki serowe powstaną z serka homogenizowanego. Kupując masę serową taką jak na sernik, nie trzeba specjalnie zmielić twarogu na pączki serowe. Wystarczy doprawić go odrobiną cukru i miąższem z laski wanilii. Następnie masa na pączki serowe powinna być zagęszczona mąką pszenną oraz spulchniona sodą oczyszczoną. Takie pączusie serowe są bardzo podobne do tradycyjnych oponek, które wykrawa się kieliszkiem. Ciasto, które zostaje po zrobieniu otworów nadaje się do usmażenia jako pączki serowe. 

Co więcej, przewaga mini pączków nad ich większymi braćmi, jest jeszcze jedna. Dodatek sera do ciasta, sprawia, że małe pączki są bardziej puszyste i lekkie. Dzięki temu, że pączki serowe są wilgotne, bardziej niż te klasyczne, dłużej też pozostają świeże. Prawda jest jednak taka, że wszystkie pączki smakują najlepiej świeże, nie ma więc co czekać i należy zajadać je jak najszybciej. Jesteśmy więc pewni, że takie pączusie nie zdążą się zeschnąć.

Pączki  serowe - pieczone czy smażone?

Przepis na pączki serowe najczęściej uwzględnia smażenie ciasta na głębokim tłuszczu na patelni o grubym, nieprzywierającym dnie. Jednak warto sięgnąć po inne metody przygotowania pączków z twarogu. Chcąc zmniejszyć kaloryczność zrobione pączki serowe w 5 minut można wstawić do piekarnika. Przed pieczeniem należy je posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Na wierzchu można posypać cukrem perłowym albo cukrem z cynamonem. Pączki serowe pieczmy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pączki serowe z piekarnika będą bardziej chrupiące niż te usmażone na głębokim tłuszczu. 

Jak zrobić pączki serowe z serka homogenizowanego?

Pączki z serem to szybki i tani przepis, gdy chcemy z łatwo dostępnych składników przygotować podwieczorek. Zatem pączki serowe to deser, który wykonamy z takich samych składników jak małdrzyki. Te ostatnie są rodzajem serowych placuszków podobnych do amerykańskich pancakes. Sekretem wykonania tradycyjnych pączków serowych jest wykorzystanie dobrej jakości twarogu. Ważne, aby w składzie nie miał dodatku mleka w proszku. Podobnie jak w pączkach drożdżowych, tak i przy pączkach z sera ważny jest dodatek octu. Dzięki temu masa serowa podczas smażenia nie będzie wchłaniała dużej ilości tłuszczu. 

Co jeszcze warto wiedzieć o mini pączkach? Nie muszą przyjmować jedynie kulistego, klasycznego kształtu, co z pewnością też sprawia, że są bardziej różnorodne. Z ciasta można przygotować także oponki serowe, które też są pyszne.

Jeśli szukasz sprawdzonych porad, by przygotować pączki serowe i inne karnawałowe słodkości, przeczytaj nasz artykuł jak smażyć pączki i faworki.

Zobacz też: pomysły na Tłusty Czwartek 2019 - pączki, faworki, róże karnawałowe