Mini pączki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Twaróg zemleć przez maszynkę, zmiksować z cukrami, dodając stopniowo żółtka oddzielone od białek. Masę twarogową przełożyć do mąki, dodać śmietanę i spirytus,wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. (ciasto ma być klejące ).
2.W głębokim garnku rozgrzać olej. Wilgotnymi rękoma formować małe, kształtne kulki i wrzucać na gorący olej. Usmażyć na rumiano z obu stron i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem.
Porady
* ciasto jest klejące, należy moczyć ręce przed każdym formowaniem kulek
* im mniejsze kuleczki, tym większa pewność, że pączki wyjdą dopieczone w środku
Komentarze