Sernik na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie tuczy więc Święty Mikołaj zmieści się do każdego komina, a przy tym smakuje wyśmienicie. Do tego gorące mleko i Mikołaj nabierze sił na dalsze wojaże do grzecznych dzieci.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej Lubella
    100 g margaryny do pieczenia,
    2 łyżki śmietany kremówki,
    75 dag twarogu półtłustego,
    3 jaja,
    szklanka cukru,
    pół szklanki rodzynek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    skórka z cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z 1 żółtkiem i śmietaną, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz i zagnieść ciasto. Oddzielić ¼ ciasta, a resztą wyłożyć blachę. Ser zmielić z dodatkiem odrobiny cukru, dodać 2 żółtka, rodzynki, skórkę z cytryny i łyżkę tłuszczu. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na blachę, a następnie z pozostałej części ciasta uformować rulony i wyłożyć na wierzch. Pieczenie zajmuje ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować