Zapiekane naleśniki z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Sezon na śliwki w pełni więc i u mnie w kuchni musiały się pojawić. W ogródku mam urodzaj śliwek renkloda więc z nich proponuję Wam pyszne zapiekane naleśniki.

Składniki:

  • Na ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki wody mineralnej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    skóra otarta 1/2 limonki
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Nadzienie:
    ok 0,7 kg śliwek renkloda lub węgierki
    1 łyżeczka soku z limonki
    1 cukier waniliowy
    szczypta cynamonu (jeśli lubimy)

    Dodatkowo:
    200 ml śmietany 18%
    4 łyżki cukru pudru

    Forma do zapiekania
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane naleśniki z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie śliwek 1. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy, wyciągamy pestki. Śliwki wkładamy do garnka skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy cukrem waniliowym, odstawiamy na ok 30 min.
  • Smażenie naleśników 2. W tym czasie pieczemy naleśniki. Mleko, wodę, oliwę oraz jajka wymieszać. Dodać skórkę z limonki, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę. Zmiksować. Odstawić na ok. 15 min. aby ciasto odpoczęło. Na patelnię małymi porcjami wlewać ciasto i smażyć naleśniki.
  • Smarowanie naleśników musem śliwkowym 3. Gdy śliwki puściły sok, to stawiamy na gazie i gotujemy na wolnym ogniu aż śliwki nam się rozpadną. Na naleśniki nakładamy mus śliwkowy. Naleśniki składamy w kopertę,
  • naleśniki gotowe do pieczenia 4. Formę do zapiekana smarujemy masłem, wykładamy naleśnikami. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem tak długo aż cukier nam się rozpuści. Śmietaną polewamy naleśniki
  • Smacznego! 5. Naleśniki pieczemy 30 min. w temp. 180*C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować