Sezon na śliwki w pełni więc i u mnie w kuchni musiały się pojawić. W ogródku mam urodzaj śliwek renkloda więc z nich proponuję Wam pyszne zapiekane naleśniki.
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody mineralnej
1 i 1/2 szklanki mleka
skóra otarta 1/2 limonki
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
ok 0,7 kg śliwek renkloda lub węgierki
1 łyżeczka soku z limonki
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu (jeśli lubimy)
Dodatkowo:
200 ml śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru
Zapiekane naleśniki z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy, wyciągamy pestki. Śliwki wkładamy do garnka skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy cukrem waniliowym, odstawiamy na ok 30 min.
2.W tym czasie pieczemy naleśniki. Mleko, wodę, oliwę oraz jajka wymieszać. Dodać skórkę z limonki, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę. Zmiksować. Odstawić na ok. 15 min. aby ciasto odpoczęło. Na patelnię małymi porcjami wlewać ciasto i smażyć naleśniki.
3.Gdy śliwki puściły sok, to stawiamy na gazie i gotujemy na wolnym ogniu aż śliwki nam się rozpadną. Na naleśniki nakładamy mus śliwkowy. Naleśniki składamy w kopertę,
4.Formę do zapiekana smarujemy masłem, wykładamy naleśnikami. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem tak długo aż cukier nam się rozpuści. Śmietaną polewamy naleśniki
5.Naleśniki pieczemy 30 min. w temp. 180*C. Smacznego!
Komentarze