Ciasto poezja smaków

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

ciasto jest szczególne ponieważ zachwyciło mojego męża które upiekłam w dniu jego imienin

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:6 jaj,2 szkl.mąki,1 i 1/4 szkl.cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżka octu,
    KREM:1 opakowanie kremu karpatkowego,
    ORAZ:1 puszka masy krówkowa,2 opak.herbatników,250 ml.śmietanki 30%,1 opakowanie śmietan-fix,1 opakowanie cukru waniliowego,słoiczek dżemu porzeczkowego,starta czekolada do posypania(według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poezja smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.BISZKOPT:Z białek oraz cukru ubijamy pianę,ciągle ubijając dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy ocet.Ciasto wylewamy na dużą blaszkę i pieczemy ok.30 min.w temp.170stopni.
    2.Krem karpatkowy przygotować wg.przepisu na opakowaniu
    3.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 części,pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym,i przykrywamy drugim.Na to wykładamy krem karpatkowy i następny biszkopt.Następna warstwa to masa krówkowa,na masę układamy herbatniki po czym smarujemy ubitą śmietaną z cukrem waniliowym i śmietan-fixem.Całość posypujemy startą czekoladą.

Porady

biszkopt można nasączyć alkoholem lub przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny,dżem można zastąpić innym dowolnym smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować