W czasie wiosny i lata potrzebujemy dodatkowej porcji nawodnienia. Jednak woda nie jest wielu osobom w smak. Aby zachęcić je do picia zwiększonej ilości płynów, proponujemy lemoniadę. Można korzystać z tradycyjnego przepisu na bazie soku z cytryny albo urozmaicić je innymi owocami np.: truskawkami.

Jak zrobić lemoniadę?

To proste – wystarczy baza – syrop cukrowy i woda oraz dodatki w postaci soków z owoców, które sprawią, że nasz napój nabierze smaku. W wersji klasycznej, jaką jest lemoniada cytrynowa wystarczy wyciśnięty sok z kilku cytryn wymieszać z syropem cukrowym, wodą i lodem. Właśnie od słowa określającego po angielsku cytrynę pochodzi nazwa lemoniady. 

Jeśli chcemy eksperymentować ze smakami, możemy zacząć od wzbogacenia naszego napoju na przykład gałązkami rozmarynu czy tymianku. Jeśli zmiksujemy bazylię z syropem cukrowym, powstanie lemoniada bazyliowa. Doskonale sprawdzi się również kilka listków mięty, melisy, a nawet oregano. 

Ze zmiksowanego arbuza wzbogaconego o wodę, miód i sok z cytryny powstanie lemoniada arbuzowa. Napój w wersji truskawkowej to także nasza baza wzbogacona o zmiksowane i przetarte przez sito truskawki.

Jak widać, lemoniada to banalnie prosty napój, który przygotować można w kilka chwil. Co więcej, jest dużo zdrowszy niż wszystkie wody smakowe dostępne w sklepach. Warto też zamiast cukru sięgać po zdrowsze substancje słodzące – na przykład miód, syrop klonowy czy stewię.

Zobacz też naszą galerię, w której orzeźwiające napoje polecają się na upalne dni, zobacz też naszą galerię z 5 najlepszymi przepisami na lemoniadę!