Jeśli nie przepadacie za piciem samej wody w gorące dni, którą latem powinniśmy spożywać w ilości około trzech litrów dziennie, lemoniada jest idealnym rozwiązaniem. Chłodzi, orzeźwia, zaspokaja pragnienie i świetnie smakuje. I co więcej – to trunek, który możemy zrobić na wiele sposobów, wymieniając dodatki i eksperymentując z ich połączeniami. Znając przepis podstawowy, możecie przygotować go w tysiącu wariacji!

 

Domowa lemoniada

Zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle pić lemoniadę w upalne dni. Wiadomo, że musimy latem nawadniać nasz organizm. Woda wydaje się być do tego najlepszym produktem, ale jeśli marzy nam się napój ze smakiem, domowa lemoniada to najlepsze rozwiązanie.

Po pierwsze dlatego, że przygotowując ją samodzielnie, nie się gamy po kupne napoje kolorowe, które zawierają sporo niepotrzebnego cukru. Lepiej także zrobić dzbanek lemoniady niż sięgać po wody smakowe, które zazwyczaj też nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać.

Po drugie taka lemoniada też ma właściwości odżywcze dla naszego organizmu. Dzięki cytrynie lemoniada zyskuje więcej prozdrowotnych właściwości niż sama woda. Cytryny pomagają oczyścić organizm z toksyn, między innymi dlatego, że ich sok wpływa na procesy trawienne i oczyszcza krew. Picie wody z sokiem z cytryny ma też wpływ  na nasz metabolizm oraz wygląd skóry. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzić z cukrem do słodzenia naszego napoju. Nie ukrywajmy – nie jest on zdrowy, a zbyt wiele cukru w naszym napoju raczej zaszkodzi niż wesprze pozytywne dla zdrowia właściwości lemoniady.

 

Domowa lemoniada to ogromne pole do popisu, jeśli znamy przepis-bazę. A co jest nam potrzebne do zrobienia tego napoju? Jak wskazuje nazwa – głównym składnikiem jest sok z cytryny, który łączymy z wodą i cukrem.  Jednak nie da się wymieszać tylko tych trzech składników razem, by otrzymać smaczny napój. Polecamy najpierw przygotować syrop cukrowy, czyli rozpuścić cukier w gorącej wodzie, dzięki temu nasz napój będzie słodki, ale bez kryształów cukru osadzających się na dni szklanki.

Taki syrop należy ostudzić, a następnie dodać do niego sok wyciśnięty z cytrusów. Porządnie mieszamy, dodajemy kostki lodu i domowa lemoniada gotowa.

Ale naszą lemoniadę można łatwo wzbogacić o różne dodatki. Zacznijmy od dodatku plastrów cytryny czy limonki, które nie tylko świetnie wyglądają w wysokim dzbanku, ale także dodają smaku. Listki mięty też się świetnie sprawdzą i podkręcą smak naszego napoju. Poza tym mięta orzeźwia, poprawia nastrój i rozluźnia organizm, warto więc wzbogaci ć o nią nasz trunek. Domowa lemoniada zyska też na wyglądzie, gdy dodamy do niej kostki lodu z zatopionymi w nich owocami – borówkami czy malinami lub jadalnymi kwiatami. Tak podana z pewnością zrobi wrażenie na pijących ją osobach.

 

Domowa lemoniada - czym słodzić

Jeśli nie chcecie w swojej kuchni używać białego cukru, warto ten cytrynowy napój dosłodzić czymś zdrowszym. Polecam testowanie różnorakich miodów, których charakterystyczny smak można dopasować pod swój gust i za każdym razem otrzymać lemoniadę o nieco innym aromacie. Jeśli chodzi o nasze polskie miody, polecam miód akacjowy, malinowy i lipowy, którego lekko miętowy aromat idealnie pasował będzie do cytrusów.  Domowa lemoniada zyska też na smaku, gdy dodamy do niej miód szałwiowy oraz tymiankowy, które przywieźć można z wakacyjnych wojaży na przykład do Chorwacji.