Jeśli nie przepadacie za piciem samej wody w gorące dni, którą latem powinniśmy spożywać w ilości około trzech litrów dziennie, lemoniada jest idealnym rozwiązaniem. Lemoniada chłodzi, orzeźwia, zaspokaja pragnienie i świetnie smakuje. I co więcej – lemoniada to trunek, który możemy zrobić na wiele sposobów. Wystarczy, że lemoniada będzie przyrządzona z różnymi dodatkami. Warto eksperymentować różnymi połączeniami ziół i owoców. Znając przepis podstawowy, możecie przygotować go w tysiącu wariacji!

Domowa lemoniada – jak zrobić lemoniadę?

Zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle lemoniada powinna być pita w upalne dni. Wiadomo, że musimy latem nawadniać nasz organizm. Woda wydaje się być do tego najlepszym produktem, ale jeśli marzy nam się napój ze smakiem, domowa lemoniada to najlepsze rozwiązanie.

Po pierwsze dlatego, że lemoniada przygotowywana samodzielnie, ogranicza pragnienie sklepowych napojów kolorowych, które zawierają sporo niepotrzebnego cukru. Lepiej także zrobić dzbanek lemoniady niż sięgać po wody smakowe, które zazwyczaj też nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać.

Po drugie taka lemoniada też ma właściwości odżywcze dla naszego organizmu. Dzięki cytrynie lemoniada zyskuje więcej prozdrowotnych właściwości niż sama woda. Cytryny pomagają oczyścić organizm z toksyn, między innymi dlatego, że ich sok wpływa na procesy trawienne i oczyszcza krew. Lemoniada, czyli woda z sokiem z cytryny ma też wpływ  na nasz metabolizm oraz wygląd skóry. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzić z cukrem do słodzenia naszego napoju. Nie ukrywajmy – nie jest on zdrowy, a lemoniada posiadająca zbyt wiele cukru raczej zaszkodzi niż wesprze pozytywne dla zdrowia właściwości.

Domowa lemoniada to ogromne pole do popisu, jeśli znamy przepis-bazę. A co jest nam potrzebne do zrobienia tego napoju? Jak wskazuje nazwa – głównym składnikiem jest sok z cytryny, który łączymy z wodą i cukrem.  Jednak nie da się wymieszać tylko tych trzech składników razem, aby lemoniada była smacznym napojem. Polecamy najpierw przygotować syrop cukrowy, czyli rozpuścić cukier w gorącej wodzie, dzięki temu nasz napój będzie słodki, ale bez kryształów cukru osadzających się na dnie szklanki. Taki syrop należy ostudzić, a następnie dodać do niego sok wyciśnięty z cytrusów. Porządnie mieszamy, dodajemy kostki lodu i domowa lemoniada gotowa.

Lemoniada - jak się robi lemoniadę?

Lemoniada można być łatwo wzbogacona o różne dodatki. Zacznijmy od dodatku plastrów cytryny czy limonki, które nie tylko świetnie wyglądają w wysokim dzbanku, ale także dodają smaku. Listki mięty też się świetnie sprawdzą, a lemoniada zyska podkręcony smak. Poza tym lemoniada z miętą będzie orzeźwiająca. Mięta poprawia nastrój i rozluźnia organizm, warto więc wzbogacić o nią nasz trunek. Lemoniada będzie równie smaczna, gdy wybierzemy tymianek, rozmaryn albo bazylię. Domowa lemoniada zyska też na wyglądzie, gdy dodamy do niej kostki lodu z zatopionymi w nich owocami. Lemoniada będzie prezentować się niezwykle apetycznie z truskawkami, borówkami, jagodami czy malinami. Lemoniada może być również przyozdobiona jadalnymi kwiatami. Tak podana lemoniada z pewnością zrobi wrażenie na pijących ją osobach.

Domowa lemoniada - czym słodzić

Jeśli nie chcecie w swojej kuchni używać białego cukru, warto ten cytrynowy napój dosłodzić czymś zdrowszym. Proponujemy testowanie różnorakich miodów, których charakterystyczny smak można dopasować pod swój gust i za każdym razem otrzymać lemoniadę o nieco innym aromacie. Jeśli chodzi o nasze polskie miody, polecamy miód akacjowy, malinowy i lipowy, którego lekko miętowy aromat idealnie pasował będzie do cytrusów.  Domowa lemoniada zyska też na smaku, gdy dodamy do niej miód szałwiowy oraz tymiankowy, które przywieźć można z wakacyjnych wojaży na przykład do Chorwacji.