Zupa rybna z karpia często jest przygotowywana, gdy zostają resztki ryby po wykrawaniu filetów do smażenia. Najpopularniejszymi częściami do zrobienia zupy rybnej z karpia jest głowa karpia i ogon.

Zupa rybna z karpia - jak ugotować zupę rybną z karpia?

Zupa rybna z karpia to proste w przygotowaniu danie. Wystarczy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera korzeniowego, por obrać, umyć i umieścić w garnku. Warzywa można pokroić na mniejsze części. Następnie należy dodać oczyszczonego karpia razem z głową. Zawartość garnka trzeba zalać zimną wodą. Płyn ma w całości przykryć rybę i warzywa. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość należy zagotować i zmniejszając ogień dalej gotować. W momencie, gdy karp będzie miękki należy go wyjąć z wywaru rybnego, przestudzić i obrać mięso. Warzywa po ugotowaniu należy wyjąć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki trzeba przełożyć ponownie do wywaru i następnie trzeba dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnym krokiem jest doprawienie wywaru rybnego majerankiem. Potem należy wywar gotować jeszcze przez chwilę i w razie potrzeby doprawić. Następnie zupa rybna z karpia powinna być doprawiona śmietanką. Gdy zupa rybna z karpia będzie nalana do talerza, można skropić ją sokiem z cytryny. Podawać można z grzankami lub ugniecionymi ziemniakami.