Marcepan – co to jest?

Marcepan to masa wykonana z uprażonych zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła masa staje się plastyczna. Wtedy stosuje się ją do wykonywania dekoracji na ciasta oraz drobnych pralinek obtaczanych w czekoladzie. Marcepan jest prosty w wykonaniu i początkowo przygotowywany był przez aptekarzy, mających łatwy dostęp do migdałów i olejków migdałowych. Z czasem marcepan z Włoch rozpowszechnił się po całej Europie. Dopiero później masa marcepanowa została wyparta przez nowy smakołyk – czekoladę.

Jak już wiemy, marcepan składa się z trzech podstawowych składników: zmielonych migdałów, cukru oraz olejku migdałowego. Współcześnie w wielu zakładach produkcyjnych taką samą metodą wytwarza się masy orzechowe z orzeszków arachidowych, nerkowców, pistacji, a nawet zmielone pestki brzoskwini lub moreli. Warto podkreślić, że nie będzie to marcepan we właściwym znaczeniu. Jeśli kupiony batonik miałby inną masę niż z migdałów, powinno to być wyraźnie zaznaczone na liście składników.

 

Marcepan – przygotowanie

Marcepan jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia cukierniczego. Domowy marcepan przygotujecie ze sparzonych i obranych ze skórki migdałów. Tak przygotowane migdały mielimy wraz z cukrem pudrem. Opcjonalnie można dosłodzić syropem z agawy lub miodem. A także dodać mocniejszego smaku poprzez dodanie kilku kropel likieru. Tak przygotowaną masę formujemy w wałek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do stężenia. Domowa masa marcepanowa powstanie również z zastosowaniem białka kurzego. Wszystkie składniki łączymy i schładzamy. Z pewnością na korzyść przygotowywania domowego marcepanu przemawia pewność tego, co jest w składzie oraz możliwość przygotowywania potrzebnej ilości.