Sushi jest nieco bardziej pracochłonne w przygotowaniu od innych dań, ale efekt z pewnością jest tego wart. Dobrze zwinięte rolki efektownie prezentują się na stole, a w połączeniu z sosem sojowym i wasabi smakują wspaniale.

Jak jeść sushi?

W domowych warunkach przygotowanie sushi wcale nie musi być trudne. Jeśli nie macie dostępu do świeżej surowej ryby, możecie użyć pieczonej lub wędzonej, paluszków krabowych lub przygotować sushi wegetariańskie. Wybierzmy ryż do sushi i przygotujmy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do zrobienia sushi będziemy potrzebować jeszcze suszonych glonów, czyli płatów nori i dodatków. Niektóre rolki mogą być miękkie, np. z awokado czy serkiem, inne chrupiące, dobrze sprawdzą się np. krewetki w tempurze, papryka lub ogórek. Możecie też całe kawałki sushi usmażyć - takie sushi w tempurze też jest pyszne! W ich zwinięciu pomoże nam specjalna mata - jeśli jesteśmy totalnie początkujący, warto zaopatrzyć się w podstawowy zestaw do sushi, w którym znajdziemy wszystkie potrzebne akcesoria i składniki.

Sushi serwujemy z marynowanym imbirem, który ma odświeżać nasze kubki smakowe - jemy go chcąc przejść do innego rodzaju sushi, np. kawałek z krewetką przegryzamy imbirem i jemy kawałek z tuńczykiem.

Do sushi warto też podać wasabi, czyli ostry zielony chrzan japoński. Jeśli uda nam się, np. w sklepach azjatyckich znaleźć sam korzeń, mamy szczęście i możemy utrzeć go sami tak jak zwykły chrzan. W sklepach prędzej znajdziemy jednak wasabi w formie pasty w tubce lub proszku - wystarczy zmieszać go z wodą i powstanie pasta. 

Koniecznie też zadbajmy o małe miseczki na sos sojowy - jego umamiczny smak doskonale łączy się z rybą i ryżem, sprawiając, że danie jest po prostu smaczniejsze.

Jak jeść sushi? Spróbujmy użyć pałeczek! Jeśli jednak posługiwanie się nimi sprawia nam trudność, możemy jeść rękami - w przypadku tego dania nie będzie to gafa. Sushi nie gryziemy, a wkładamy do ust w całości. Maczamy sushi w sosie sojowym, ale delikatnie, tak, by nie zamoczyć całego kawałka. Jeśli jemy nigiri, maczamy w sosie tylko stronę z rybą. 

Rodzaje sushi

Sushi kojarzy nam się zwykle z zawiniętym w zielone glony ryżem z dodatkami. To jednak tylko jeden z rodzajów tej potrawy! Zielone rolki, pokrojone w zgrabne kawałki to tzw. futomaki. Nigiri to drugi najpopularniejszy rodzaj sushi - podłużnie uformowany ryż z kawałkiem ryby na górze. Z kolei sushi california maki to rolki zawinięte odwrotnie, na zewnątrz znajduje się ryż, natomiast nori w środku.

Jeszcze innym rodzajem sushi są hosomaki, czyli cienkie rolki z jednym składnikiem. Możecie też przygotować tamago maki - rolki sushi zawinięte w omlet. Smaczny jest też gunkan, czyli mini torcik sushi - to ryż owinięty nori z ikrą lub rybnym tatarem na górze. Jeśli nie czujecie się na siłach, żeby samodzielnie zwijać rolki, wybierzcie wersję najprostszą - temaki, czyli rożki z nori z dodatkami w środku. Z kolei w dobry restauracjach sushi zamówcie sashimi - starannie wyselekcjonowane kawałki ryb najlepszej jakości.