SUSHI MAKI - rolki z ryżu owiniętego płatkiem nori, z co najmniej jednym składnikiem (paskiem ryby, owocem morza, warzywem) w środku, które mogą mieć postać:

  • Hosomaki – cienkie rolki (zwykle z połowy płatka algi) z 1 składnikiem w środku, np. z ogórkiem (kappa maki), z łososiem (sake maki), z tuńczykiem (tekka maki) lub rybą maślaną (ibodai maki).
  • Futomaki – grube rolki z pięcioma składnikami w środku, robione zwykle z całego arkusza nori. W przypadku futomaków istnieje największa dowolność łączenia składników. Mogą nimi być ryby, ryby grillowane (najczęściej łosoś, ryba maślana, węgorz), owoce morza, warzywa (najczęściej sałata, awokado, ogórek), owoce (np. melon). Jednym z najpopularniejszych futomaków są maki z serkiem Philadelphia (tzw. Philadelphia maki)
  • Uramaki („ura” znaczy odwrotnie), inaczej zwane california maki. Ten rodzaj sushi jest zrobiony odwrotnie - płatek algi jest w środku, a na zewnątrz ryż. Zwykle zawiera trzy składniki. Często do uramaków używa się sezamu (posypuje się nim ryż na zewnątrz) oraz ryb i warzyw. Sushi z tuńczyka i ogórka to maguro california, a z łososiem i serkiem Philadelphia - sake california.

NIGIRI- składa się wyłącznie z ryżu i ryby, owoców morza, omleta lub warzyw (nie ma w nim nori). Nigiri to kulka ryżu uformowana w kształt wrzeciona i posmarowana z wierzchu sosem wasabi. Na tę kulkę kładzie się 2-3 milimetrowy plasterek ryby, który nie może być za cienki. Idealna grubość to 3 mm. Zamiast ryby można położyć na nim także kalmara lub krewetkę (surową lub w panierce). Gotowe nigiri często przewiązuje się cienkim paseczkiem nori. Najlepiej jeść je palcami, a w sosie sojowym moczyć tylko rybę - nie ryż.


TEMAKI – sushi w kształcie bukietu. Trzeba je robić bardzo szybko, zanim nori przesiąknie wilgocią pochodzącą z ryżu. Jest to typowe danie dla znawców i smakoszy sushi, bardzo rzadko zamawiane. W Europie i USA temaki zwykle serwuje się w specjalnych stojaczkach, w Japonii zaś podaje się je zwykle klientowi bezpośrednio do ręki. Wygląda jak rybna tortilla.


SASHIMI – płaty surowych ryb, odpowiednio pokrojone i ułożone. Sashimi komponuje się z kilku gatunków ryb, rzadziej z owoców morza. Zawsze musi to być najświeższe mięso, jakie jest w ofercie. Najczęściej będzie to łosoś (sake), tuńczyk (maguro) lub ryba maślana (ibodai). Ryby w sashimi muszą być umiejętnie ułożone – najczęściej na kształt róży. Przy podawaniu tego dania bardzo ważną rolę odgrywają dodatki (glony, marynowana rzodkiew, kawior).

OSHIZUSHI - przypominają nieco nigiri sushi, z tą różnicą, że są pocięte na kwadratowe bloki. Ten rodzaj sushi pochodzi z regionu Kansai i przygotowuje się go w specjalnie do tego zaprojektowanych drewnianych foremkach. Dodatki kładzione są na dole pudła, potem wszystko zasypywane jest ryżem, a skrzynka jest zamykana. Następnie ścianki formy usuwa się, a prostopadłościan jest krojony w kawałki o rozmiarach pozwalających na zjedzenie ich „na raz”.