Gorąca kawa z dodatkami to dobry pomysł na deser. Przygotujemy ją z produktów, które na pewno mamy w lodówce lub na półce z przyprawami.

Najprostsze przepisy na kawę

Jeśli chcecie przygotować kawę smakową, pamiętajcie, że ważna jest jakość używanej kawy. Zainwestujcie w dobre ziarna, najlepiej zmielcie je sami w domowym młynku. Dzięki temu kawa będzie bardziej aromatyczna. Zaparzcie ją tak jak lubicie - w ekspresie, kawiarce czy french pressie. 

W ostateczności nada się również kawa rozpuszczalna - dodatki sprawią, że jej dość płaski smak nie będzie tak bardzo wyczuwalny. Przepisy na kawę w najprostszej wersji zakładają dodanie do niej mleka i syropu np. kokosowego, czekoladowego lub karmelowego. Całość dekorujemy bitą śmietaną.

Wolisz klasykę? Przejrzyj nasz przewodnik Najpopularniejsze rodzaje kaw - czy znasz je wszystkie?

Kawa kuloodporna

Jednym z internetowych hitów jest tzw. kawa kuloodporna. Dorzuca się do niej masło i dobrze miesza. Taka kawa dodaje energii i sprawia, że dłużej czujemy się syci. Wbrew pozorom jest naprawdę smaczna!

Ciekawym pomysłem na kawę dobrą dla naszego organizmu jest też kawa z koglem-moglem i imbirem. Przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu będzie idealna na długie jesienne i zimowe wieczory pod kocem.

Jak najlepszy deser

Jak wspomnieliśmy wcześniej, dobrze przygotowana kawa smakowa potrafi z powodzeniem zastąpić wykwintny deser. Grunt to odpowiednio skomponowane dodatki. Przykładowo, możemy uzupełnić kawę o zmiksowanego banana lub puree z dyni. 

Inspirujmy się ulubionymi smakami. Przygotujmy kawę o smaku snickersa - w jednej wersji dodajemy masło orzechowe i czekoladę bezpośrednio do kawy i dobrze mieszamy, ale możemy też zastosować drugie rozwiązanie. Masłem i czekoladą smarujemy wtedy ścianki filiżanki i wkładamy na chwilę do lodówki. Później wlewamy do filiżanki kawę - możemy poczekać aż czekolada i masło się rozpuszczą i połączą z kawą, albo po prostu dozować je sobie łyżeczką. 

Inną opcją jest kawa o smaku batonika bounty z syropem kokosowym i wiórkami. Dla prawdziwych łasuchów zróbmy kawę w amerykańskim stylu z piankami.

Wspaniałym deserem jest również kawa mrożona - Kawa mrożona w 8 odsłonach

Kawa z procentami

Do kawy świetnie pasuje także alkohol. W klasycznej kawie po irlandzku do kawy dodajemy whisky. Możemy jednak zastąpić ją innymi alkoholami. Świetnie ze smakiem kawy komponują się likiery - pomarańczowy, orzechowy, a nawet ajerkoniak. Warto pamiętać, że kawa z likierem lub syropem smakowym będzie dużo słodsza od kawy tylko ze zwykłym mlekiem. 

Lubicie eksperymenty? Spróbujcie kawy po... rosyjsku. Nasi użytkownicy robią ją z dodatkiem wódki. Nie jesteście przekonani? To nic, nadal mamy dla was sprawdzone przepisy na kawę. Szukajcie ich w galerii!