W Polsce to danie najczęściej zjecie w knajpkach z hummusem i kuchnia izraelską, jednak szakszukę jada się w wielu miejscach - choćby w Libanie czy Tunezji. Co to jest szakszuka? To aromatyczny sos pomidorowy przyprawiony często kuminem i pikantną harissą, do którego wbija się jajka i pozostawia na ogniu do ścięcia białka. Płynne żółtko pysznie miesza się z sosem i idealnie nadaje do tego, aby maczać w nim świeże pieczywo - chrupiącą bagietkę lub ciepłe chlebki pita. Miseczka hummusu również nie zaszkodzi w sąsiedztwie patelni z szakszuką. Patelni, bo danie to często serwuje się na patelni, na której zostało przygotowane - najlepsza będzie nie za wielka, ale masywna żeliwna patelnia. W sezonie letnim szakszukę przyrządzaj ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Zimą spokojnie możesz użyć tych z puszki, ale sięgnij po te najlepsze - na przykład włoskie pomidory San Marzano lub która z odmian pomidorów koktajlowych.

Szakszuka na śniadanie

Szakszuka tradycyjnie jest daniem śniadaniowym, ale naszym zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją na obiad lub ciepłą kolację. Nadaje się idealnie na późny posiłek także dlatego, że - jeśli powstrzymasz się od nadmiaru pieczywa, taka kolacja będzie zdrowa i lekkostrawna - białkowo-warzywna, a więc idealna dla dbających o linię.

Szakszuka - nie tylko z jajkiem

Pomidory często dusi się też z papryką pokrojoną drobno, a dodatek - poza jajkiem stanowi też często smażony lub grillowany bakłażan. Ważne, aby było miękki i rozpływający się w ustach, a nie twardy jak podeszwa. Szakszukę często posypuje się też pokruszonym serem owczym lub kozim. Szakszuka z chorizo i papryką to bardzo aromatyczny pomysł na szakszukę dla tych, którzy lubią mięso.

Zielona szakszuka

Pomysł, aby wbić jajko do sosu na tyle dobrze się przyjął, że narodziła się i zielona szakszuka. Jest pyszna i często bardzo zdrowa, po pozwala przemycić do codziennego menu sporo zdrowych zielonych liściastych warzyw. Najczęściej dusi się szpinak lub jarmuż z czosnkiem i cebulką, a następnie wbija jajka i smaży pod przykryciem, aż jajko się zetnie jak zawsze. Taką wersję szakszuki również można przyrządzić w wersji pikantnej. Można też ją wzbogacać, dodając zioła lub inne zielone warzywa, na przykład seler naciowy, brokuły, groszek. Do podania pasuje też kilka plasterków awokado. Taka zielona szakszuka to już absolutna bomba witaminowa, a przy okazji idealne śniadanie, na przykład na weekend!