Sałatka z awokado i pasta z awokado do chleba to chyba najpopularniejsze patenty na ten owoc. Tym razem skupiamy się na pierwszym temacie. Sałatka z awokado to lekkie danie na obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy drugie śniadanie. Dzięki temu, że sałatka z awokado jest sycąca, to można z nim przygotować także smaczne propozycje do lunchboxu, a takie danie będzie pełnowartościowym posiłkiem do pracy. Awokado to także idealny składnik sałatek warstwowych – jego zielony kolor doskonale pasuje do innych kolorowych warzyw, które znajdują się w  takich sałatkach.

Sałatka z awokado - proste przepisy

Awokado ma tę zaletę, że pasuje do wielu składników. Ma charakterystyczny, choć nie bardzo intensywny smak, dlatego można z nim komponować wiele dań. Pamiętajmy jednak, że aby nasza sałatka z awokado nie była mdła, należy do niej dobrać odpowiednie składniki, które podbiją smak tego owocu. Możemy tę kwestię rozwiązać na dwa sposoby – albo za pomocą doboru składników, które trafią do naszej sałatki lub przygotowując aromatyczny sos, który podbije smak całego dania. Warto też sięgnąć po odpowiednie zioła i przyprawy. Z pewnością sałatka z awokado zyska więcej smaku, gdy dodamy do niej sok z limonki, sok z cytryny, posiekaną świeżą miętę, bazylię albo kolendrę. 

Zobacz też: Sałatka z czerwoną fasolą na 12 sposobów!

Sałatka z awokado - nietypowe składniki

I tak do sałatki z awokado doskonale pasują wszelkiego rodzaju tłuste ryby np.: wędzony łosoś, tuńczyk lub sardynki. Warto też łączyć awokado z grillowanym kurczakiem albo owocami morza. Ponadto charakterystyczne w smaku sery - feta, halloumi, gorgonzola również sprawią, że sałatka z awokado będzie zachwycająca w smaku. Warto pamiętać, że wiele warzyw również pasuje do sałatki z awokado np.: lekkie sałaty, pomidory, papryka, ogórki, rzodkiewka to tylko kilka z nich. Ciekawym połączeniem jest podawanie tego zielonego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład słodkich pomarańczy, soczystych mandarynek, gorzkich grejpfrutów, mango, ananasów lub brzoskwini. Sałatka z awokado lubi orzeźwiające zestawienia składników. Warto zwrócić uwagę, aby sałatka z awokado była łączona z truskawkami, winogronami, a jako świetny element dodający chrupkości użyć uprażone orzechy laskowe. 

Aby pokroić awokado na sałatkę, można zaopatrzyć się w specjalny nożyk. Takie narzędzie stabilnie leży w dłoni, można nim łatwo przekroić owoc, pokroić miąższ i sprawnie wyjąć pestkę. Oczywiście można też pokroić za pomocą ostrego noża kuchennego a miąższ wyjąć łyżką stołową.

Istnieje również opinia, że awokado z dodatkiem szczypty świeżo zmielonej gałki muszkatołowej działa jak afrodyzjak. Do odważnych świat należy, więc można sprawić, że prosta sałatka z awokado nabierze dodatkowej mocy. Wystarczy połączyć ją z krewetkami albo usmażonym filetem z kurczaka. Chudy boczek podpieczony na złoto i przygotowany jako bekon to także doskonały sposób, aby sałatka z awokado smakowała wyjątkowo.

 Sprawdź przepis: sałatka z tortellini

Jeśli chodzi o sos do sałatki z awokado, wykorzystajmy sprawdzone połączenia. Inspiracją niech dla nas będzie guacamole, w którym awokado łączy się z limonką, chilli i czerwoną cebulą. Bazując na tych trzech składnikach przygotować możemy sos. Wystarczy dodać do nich oliwę, sól i pieprz, szczyptę cukru, wymieszać i polać wszystkie składniki. Prosty winegret też doskonale się tu sprawdzi. Więcej inspiracji znajdziesz w naszej galerii.